El Congrés rebutja la compareixença d'Iglesias pel presumpte finançament irregular de Podem

La Diputació Permanent també ha refusat que comparega Salvador Illa per l'increment de contagis de coronavirus en tot Espanya.

Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu
Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu / Óscar Cañas (Europa Press)

La Diputació Permanent del Congrés dels Diputats ha rebutjat la compareixença urgent del vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, per a explicar el presumpte finançament irregular de la seua formació, Podem. La compareixença, reclamada pel PP i Ciutadans, ha recaptat el suport de Vox però ha sigut rebutjada, entre altres, pel PSOE, Unides Podem, ERC, Junts, PNB, Bildu i Compromís.

El PP i Cs van cursar la petició després que el jutjat d’instrucció número 42 de Madrid citara com a investigats tres alts càrrecs de Podem i el partit en la causa pel finançament de la formació després de la denúncia presentada per l’advocat José Manuel Calvente per possible malversació i administració deslleial, entre altres possibles delictes.

Ell president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit en la declaració institucional d'aquest dimarts que té un màxim respecte a les decisions jurídiques, però ha ressaltat la "total confiança i suport" a Unides Podem i Iglesias.

Illa i Escrivá no compareixeran tampoc

La Diputació Permanent també ha rebutjat la petició del PP perquè comparega de manera urgent el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una sessió extraordinària de la Comissió de Sanitat del Congrés, per l'increment de contagis de coronavirus en tot Espanya. Els populars també volien que el ministre explicara la remodelació de l'organització del seu departament enmig de la pandèmia i l'actualització de l'estratègia per a fer front a l'evolució "crítica" de la situació, tenint en compte les "alarmants" xifres de transmissió del coronavirus. En la defensa de les propostes, el diputat del PP José Ignacio Echániz ha usat els termes "inoperància", "miopia" o "desídia", entre altres, per a definir la gestió de la pandèmia i ha subratllat que els casos de contagis estan "desbocats".

També s'ha rebutjat la compareixença urgent del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, per a explicar les actuacions del seu ministeri per a coordinar la resposta de l'executiu davant l'arribada d'immigració irregular a l'estiu.

Unanimitat perquè Montero explique l'acord amb la FEMP

Això sí, tots els grups parlamentaris, inclòs el PSOE, han coincidit que comparega la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la comissió corresponent del Congrés perquè explique l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre l'ús, per part del govern espanyol, del superàvit dels ajuntaments, uns 25.000 milions.

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, criticada durament per l'oposició, també compareixerà de manera urgent per a donar compte de les mesures adoptades per a assegurar una tornada segura a les aules en el nou curs escolar.

D'altra banda, el grup parlamentari socialista ha avançat que la vicepresidenta d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, compareixeran en les comissions corresponents del Congrés al setembre per a informar sobre els fons europeus que rebrà Espanya i sobre la conjuntura turística.

També et pot interessar

stats