El Congrés preveu fixar aquest dimarts la data del primer debat de la llei d'amnistia
Tant el PSOE com els partits independentistes catalans han demanat que la norma es tramite per la via d'urgència
El Congrés posarà aquest dimarts data al primer debat de la proposició de llei d'amnistia registrada pel PSOE i consensuada amb els partits independentistes catalans. A més, preveu que el ple de la cambra baixa decidisca ja sobre la creació de les tres comissions d'investigació que els socialistes van acceptar el mes d'agost passat a canvi del vot de Junts i Esquerra Republicana (ERC) per a aconseguir la majoria a la Mesa.
Aquests quatre assumptes ja estan llestos perquè la junta de portaveus puga incloure'ls en un orde del dia del ple. L’òrgan es reuneix aquest dimarts amb la previsió de programar el debat de presa en consideració de llei d'amnistia el dia 12 de desembre.
Després de l'aprovació per part de la Mesa del Congrés, amb el vot en contra del Partit Popular, la llei d'amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya es va publicar en el Butlletí de les Corts. Posteriorment, es va enviar al govern espanyol perquè donara la conformitat al debat, ja que la Constitució atorga a l'executiu la potestat de vetar la tramitació d'iniciatives legislatives que condicionen la política pressupostària, siga per augment de despesa o per minvament d'ingressos.
L’executiu espanyol disposava de trenta dies per a pronunciar-se, però en aquesta ocasió li'n van sobrar 27 per a comunicar al Congrés la "conformitat" amb la tramitació d'aquesta iniciativa. Hi ha hagut casos en què ha respost encara més ràpid, com amb la proposició de llei que va acabar amb el delicte de sedició, quan va tardar menys de 24 hores a donar el vistiplau al debat.
En aconseguir l'aval del govern liderat per Pedro Sánchez, la proposta de llei ja pot discutir-se en una sessió plenària. Una vegada que el PSOE i els seus socis aproven la presa en consideració, s'obrirà un primer termini per a la presentació d'esmenes. Tant el Grup Socialista com els seus aliats han demanat que es tramite per la via d'urgència, la qual cosa retallaria tots els terminis a la meitat. Si els diputats i diputades partidaris demanen que es tramite per lectura única —amb el debat de les esmenes de totalitat i parcials en un només debat en el ple—, la llei podria aprovar-se al Congrés abans de Cap d'Any per a la remissió al Senat.
Després quedarà el tràmit al Senat, on el Partit Popular té majoria absoluta i està decidit a dilatar els terminis fins al límit de dos mesos que fixa la Constitució. A partir d’ací, tornarà a la cambra baixa per a l'aprovació definitiva i entrada en vigor, previsiblement a la primavera.