El Congrés estudia despenalitzar l'eutanàsia

Les convocatòries electorals d'abril i novembre han impedit fins ara l'aprovació de la reforma legal.

VÍDEO | El Congrés estudia despenalitzar l\'eutanàsia

El ple del Congrés tramita aquest dimarts la llei per a la despenalització de l'eutanàsia del PSOE, un text que ja va ser pres en consideració en la cambra baixa en dues ocasions anteriors però va decaure per la convocatòria d'eleccions, a l'abril i novembre de 2019.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet bandera d'aquesta llei en les dues campanyes electorals perquè, segons la portaveu socialista, Adriana Lastra, té una "obstinació" personal a fer-la realitat.

El juny de 2018 la norma sobre l'eutanàsia va aconseguir per primera vegada un suport majoritari per a la seua tramitació gràcies a un canvi en la postura de Ciutadans, que va passar del vot en contra en un primer debat -sobre una llei d'Unides Podem- a l'abstenció en la revisió de la norma que va fer el PSOE. La segona presa en consideració va tindre lloc el setembre de 2019, poc abans que es tornaren a dissoldre les Corts per la incapacitat de Pedro Sánchez de formar govern. En ambdós casos el PP va votar en contra.

Dret a morir amb dignitat i a l'objecció de consciència

Ara, amb un arc parlamentari diferent del d'aquelles legislatures, el PSOE tornarà a intentar traure avant la llei, que té com a objectiu facilitar el dret a morir a les persones amb malaltia o discapacitat greu que no tinguen més opcions de tractament i que vulguen voluntàriament, i amb informes mèdics, posar fi a la seua vida.

Els socialistes pretenen incloure aquesta pràctica com una prestació més en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i regular la labor dels metges davant aquests casos, tot permetent l'objecció de consciència als professionals sanitaris que ho desitgen.

Reclamen “llibertat i autonomia” 

Des de l'associació pel Dret a Morir Dignament, aplaudeixen la proposta però consideren que és insuficient. “Esperem que alguns aspectes es milloren en el tràmit parlamentari”, ha apuntat en Les notícies del migdia el seu president, Javier Velasco, qui ha valorat que els cuidats pal·liatius i l’eutanàsia haurien de ser complementaris.

“Tenim dret a viure la vida amb llibertat i autonomia, d’acord amb els valors propis de cada persona, i també la mort”, ha expressat per a À Punt, a més de matisar que respecten altres opinions però que no s’ha de legislar “en nom d’una creença, com ara la catòlica”. “La llei és permissiva i no obliga ningú, com la llei del divorci: la possibilitat del divorci no obliga els ciutadans a fer-ho”, ha expressat.

També et pot interessar

stats