El Congrés debat l'accés universal a la sanitat

La cambra baixa vota una proposta del PP per a tornar a limitar l'accés dels immigrants a aquest dret.

Pacients esperant ser atesos en un centre sanitari, en una imatge d'arxiu
Pacients esperant ser atesos en un centre sanitari, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La sanitat universal està en perill. El PP porta a debat i votació, aquest dijous en el ple del Congrés, el text alternatiu que va presentar al decret llei d'accés universal al Sistema Nacional de Salut, que el govern del PSOE va aprovar al juliol. Els populars pretenen limitar, de nou, aquest servei als estrangers que no tinguen la seua situació regularitzada a Espanya.

A més, volen incloure un nou article, que precisa que els estrangers no registrats com a residents a Espanya, rebran assistència sanitària únicament en cas “d'urgència per malaltia greu o accident”, fins que reba l'alta mèdica; “d'assistència a l'embaràs, part i postpart”; o en qualsevol cas si es tracta d'un menor de 18 anys. En aquestes situacions, arreplega la norma, “rebran assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols”.

També inclou un nou capítol que especifica que aquells que accedisquen al sistema sanitari, en els supòsits anteriorment esmentats, només podran rebre assistència a la comunitat autònoma on tinga lloc la consulta, excepte quan calga per a una adequada atenció.

Mesures restrictives durant la crisi

Amb aquesta proposta, volen tornar a la regulació que va posar en marxa l'expresident del PP Mariano Rajoy, qui en 2012 va aprovar un decret llei, entre les mesures restrictives aprovades com a conseqüència de la crisi, pel qual es restringia l'accés a la sanitat als estrangers sense permís de residència.

Va ser el juliol passat quan el govern de Pedro Sánchez va decidir revertir aquesta situació, també a través d'un decret llei per a eliminar aquestes limitacions. En el text del PSOE, s'especifica que “les persones estrangeres no registrades ni autoritzades com a residents a Espanya tenen dret a la protecció de la salut i a l'atenció sanitària en les mateixes condicions que les persones amb nacionalitat espanyola” i que aquest servei és a càrrec dels fons públics de les autoritats competents.

Aquest text es va convalidar al Congrés al setembre, malgrat el vot en contra del PP i l'abstenció de Ciutadans, i actualment es tramita com un projecte de llei a la cambra baixa.

Denúncies de les ONG

Amnistia Internacional, Jo Sí Sanitat Universal, Metges del Món i altres organitzacions integrades en la plataforma Reder han denunciat aquest dimecres que, quatre mesos després del decret llei que va recuperar la universalitat en l'accés a la salut, encara no s'ha aconseguit aquest objectiu. Les organitzacions han demanat l'adopció “urgent" d'un reglament que aclarisca la norma per a blindar el dret a la salut, “que actualment segueix en risc”, han informat en un comunicat.

Així mateix, aquestes entitats demanen la creació d'un mecanisme permanent d'avaluació de l'aplicació d'aquesta norma, de manera que s'eviten i corregisquen pràctiques d'exclusió sanitària en els diferents sistemes sanitaris autonòmics.

El fet que el Congrés haja decidit tramitar el decret com a projecte de llei “és una oportunitat per a millorar una norma que en la seua redacció actual queda lluny del fi pretés d'universalitzar l'atenció sanitària”, han assenyalat.

Al seu parer, el període de tramitació no pot suposar la inacció del govern i de les comunitats per a aplicar el decret i evitar la “desprotecció” a la qual s'estan enfrontant moltes persones.

També et pot interessar

stats