El Congrés debat despenalitzar els ultratges contra el rei i les ofenses a la religió

Alberto Garzón defén reformar el Codi Penal perquè accions com aquestes deixen de ser delicte.

Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats

El coordinador general d'EU, Alberto Garzón, defendrà aquest dimarts en el Congrés una proposició de llei per a despenalitzar alguns delictes del Codi Penal. Entre els quals se citaran les injúries a la Corona i altres institucions, l'ultratge a Espanya, l'ofensa a sentiments religiosos i fins i tot l'enaltiment del terrorisme. 

 

El líder d'EU espera que el PSOE li acabe donant suport, ja que aquest assumpte es va incloure en el pacte pressupostari firmat pel govern i Units Podem.  Les parts es comprometen a revisar el Codi Penal per tal d’eliminar la “hiperregulació" d'algunes conductes, en honor de la protecció de la llibertat d'expressió.

El grup confederal ha decidit incloure ja la proposició que EU va registrar el passat mes de març per a derogar o modificar alguns articles que considera "obsolets" o "ambigus" i que, a parer seu, s'estan utilitzant per a coartar la llibertat d'expressió i la crítica política.

Garzón creu que "ha arribat l'hora" que es tramite aquesta iniciativa enfront de l'actual "involució a escala política i judicial" contra aquest dret fonamental. A més, el líder d'EU marca com a objectiu prioritari de la seua proposta "homologar" el Codi Penal a la normativa internacional i a la jurisprudència mostrada pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Per a evitar més casos Cassandra o Valtònyc

Per

a evitar més casos Cassandra o Valtònyc

Esquerra Unida va presentar aquesta proposició de llei el març passat, just la mateixa setmana que el TEDH va condemnar Espanya a indemnitzar dos joves catalans que van ser condemnats a 15 mesos de presó –una pena que es va substituir després per una multa de 2.700 euros– per cremar una fotografia dels reis en 2008.

Llavors es parlava també de casos com els de els rapers César Strawberry o Valtònyc, el cantant de Def Con Dos o la tuitera Cassandra Vera, finalment absolta d'un delicte d'humiliació a les víctimes.

EU entén que ja existeixen "prou articles", com el delicte d'injúries, que persegueixen i sancionen l'enaltiment del terrorisme i planteja reformar l'agreujant quart de l'article 22 del Codi Penal per a incloure entre els col·lectius protegits les víctimes del terrorisme.

Suprimir l'ultratge als símbols nacionalsSuprimir

l'ultratge als símbols nacionals

EU també advoca per suprimir, per "anacrònics", els delictes d'injúries a la Corona i a altres institucions com el govern, els tribunals, l'Exèrcit o les forces de seguretat, així com el delicte d'ultratge contra la pàtria. És a dir, la crítica al sistema i els seus símbols nacionals, la bandera o l'himne.

Així mateix, elimina el delicte contra els sentiments religiosos o d'escarni públic argumentant que en un estat aconfessional "no han de prevaldre els sentiments d'uns ciutadans enfront d'uns altres", sinó que n'hi ha prou amb protegir la "llibertat religiosa" com a dret fonamental.

L'actor espanyol Willy Toledo està processat precisament per un possible delicte contra els sentiments religiosos per insultar Déu i la Mare de Déu en uns comentaris publicats en el seu compte de Facebook, ja que segons el jutge del jutjat número 11 de Madrid, "contenen frases potencialment ofensives per a la religió catòlica i els seus practicants".

Entre altres qüestions, EU també planteja modificar altres articles del Codi Penal, entre els quals hi ha els delictes d'odi, i n'hi introdueix de nous per a, per exemple, castigar la censura prèvia o fora dels casos permesos per la Constitució i les lleis, o les identificacions de persones sense cap motiu.

També et pot interessar

stats