El Congrés convalida la llei que dona dret a l'atur a les treballadores de la llar

La norma els equipara les condicions laborals amb les de la resta d’empleats

Les treballadores de la llar demanen la dignificació i professionalització del sector
Les treballadores de la llar demanen la dignificació i professionalització del sector / À Punt NTC

El Congrés dels Diputats ha convalidat el reial decret llei de les empleades de la llar, que "repara la discriminació històrica" d'aquest col·lectiu, equiparant-los les condicions laborals amb les de la resta de treballadors i dotant-les de protecció per desocupació.

Amb 293 vots a favor, cap en contra i 51 abstencions, el decret d'empleades de la llar ha sigut convalidat en el ple de la cambra baixa, si bé la pràctica unanimitat ha decidit que es tramite com a projecte de llei.

Des del pròxim 1 d'octubre, la norma atorga a les empleades de la llar el dret a percebre la prestació per desocupació, al mateix temps que els millora la protecció davant l'acomiadament per desistiment.

Durant la intervenció, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que la norma ve a corregir l'ordenament laboral que permetia l'existència de "treballadors i treballadores de segona". Perquè les empleades de la llar són "les vulnerables entre les vulnerables", perquè a més de dones, ha dit, són majoritàriament migrants i assumeixen un treball de cures que permet sostindre el funcionament de nombroses famílies.

En el cas de les cotitzacions socials, la norma estableix una reducció mínima del 20%, que es podrà ampliar segons tipus de família, nivells de renda i patrimoni, una cosa que queda pendent d'un posterior desenvolupament reglamentari.

A més, elimina la figura del desistiment o acomiadament lliure, ja que a partir d'ara haurà de concórrer una "justa causa", com el canvi de circumstàncies essencials en la unitat familiar o la pèrdua de confiança, "sempre argumentada des de la racionalitat i proporcionalitat".

També et pot interessar

stats