El Congrés avala la renovació del Tribunal Constitucional amb menys vots dels esperats

Entre els qui han votat en contra està el diputat socialista Odón Elorza, que en Twitter ha explicat la seua posició de no seguir la disciplina de partit

Arnaldo, fa uns dies, davant la Comissió Consultiva de Nomenaments del Congrés
Arnaldo, fa uns dies, davant de la Comissió Consultiva de Nomenaments del Congrés / Chema Moya (Efe)

Al final s'ha complit el guió. Els quatre candidats a magistrats del Tribunal Constitucional pactats pel PSOE i el PP han aconseguit aquest dijous el suport dels tres cinquens del Congrés que exigeix la Constitució, amb diversos diputats díscols en l'esquerra pel rebuig a Enrique Arnaldo, qüestionat per les irregularitats en què hauria incorregut, segons han publicat al llarg dels últims dies diversos mitjans de comunicació. Això sí, el suport als nomenaments ha sigut menor.

El Congrés dels Diputats ha votat aquest dijous la renovació d’un terç dels magistrats del Tribunal Constitucional amb una alta expectació pel risc de transfuguisme de vots d’alguns diputats, crítics amb els candidats proposats i pactats entre el PSOE i el Partit Popular. Els dos partits del govern de coalició més el PP sumen 242 escons, que amb els socis electorals del PP (Fòrum Astúries i UPN) podrien arribar a 245 diputats, però la majoria dels candidats proposats no ha arribat a 240 vots. I precisament ha sigut Arnaldo qui menys vots ha reunit (232), seguit de l'altra candidata dels populars, la magistrada Concepción Espejel (237), i dels dos noms proposats pels socialistes, els magistrats Inmaculada Montalbán i Ramón Sáez, que han reunit 240 vots.

Entre els qui han votat en contra està el diputat socialista Odón Elorza, que en Twitter ha explicat la seua posició de no seguir la disciplina de partit. També ha transcendit que l'exministre i ex secretari d'Organització del PSOE José Luis Ábalos, ha votat en blanc per "error". Ábalos ha explicat que havia escrit els noms en la papereta telemàtica, però, quan va donar a votar, "va eixir blanc". "Ho vaig comunicar al grup en adonar-me, però ja no hi havia res a fer", ha afegit.

Sis partits ixen de l'hemicicle en protesta

El malestar ha sigut especialment evident també en l'oposició política. Sis partits polítics (ERC, Junts, PDeCAT, CUP, EH Bildu i BNG) han eixit aquest dijous de l'hemicicle del Congrés en signe de protesta davant del debat d'elecció dels magistrats del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Comptes, i sobretot per l'elecció d'Enrique Arnaldo per la seua col·laboració amb FAES i per aparéixer en els sumaris de Palma Arena i Lezo.

D'altra banda, el Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous 11 de novembre la proposta de nomenament d'Ángel Gabilondo com a defensor del poble. La proposta de nomenament de Gabilondo ha quedat aprovada per 240 vots a favor, sis en blanc i tres nuls. 

També et pot interessar

stats