L’últim pols per renovar el Tribunal Constitucional arriba al Congrés

El vot telemàtic i secret amenaça la unitat de vot d’alguns diputats, contraris als perfils proposats pel Partit Popular

Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional / Europa Press

El Congrés dels Diputats vota aquest dijous la renovació d’un terç dels magistrats del Tribunal Constitucional amb una alta expectació pel risc de transfuguisme de vots d’alguns diputats, crítics amb els candidats proposats i pactats entre el PSOE i el Partit Popular.

Els magistrats que se sotmeten a votació són quatre: Inmaculada Montalbán, magistrada del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia; Juan Ramón Sáez Valcárcel, magistrat de l'Audiència Nacional; Concepción Espejel, presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional; i Enrique Arnaldo Alcubilla, lletrat de les Corts.

Són precisament aquests dos últims noms els que més discordança han generat entre alguns diputats. La vicepresidenta tercera del Congrés, Gloria Elizo, i la diputada canària Meri Pita, totes dues d’Unides Podem, han qüestionat la candidatures d'Arnaldo per les irregularitats en què hauria incorregut, segons han publicat diversos mitjans, i també contra Concepción Espejel, recusada en el cas Gürtel per la vinculació amb el PP. Uns altres, com el diputat Roberto Uriarte, han avançat que votaran "el mal menor".

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha fet una crida a actuar amb "responsabilitat" i sense posar en perill el pacte amb els populars. La consigna general en el govern de coalició és acabar amb el bloqueig en aquestes renovacions i no donar excuses al PP per a continuar negant-se a rellevar els membres del Consell General del Poder Judicial, que al desembre compliran quatre anys en funcions.

La votació serà secreta i telemàtica

El Congrés ha anunciat que el vot serà telemàtic per evitar aglomeracions i, per tant, secret, ja que cada diputat haurà de traslladar abans per escrit el nom dels candidats als qui volen votar. Aquesta circumstància facilitaria trencar la disciplina de vot dins dels partits polítics. 

En tot cas, la suma dels principals partits que s’han posicionat a favor d’aquest acord (PSOE, PP, UPN i Fòrum Astúries) garantiria l’aprovació dels candidats, sense necessitat de comptar amb els morats, encara que seria una operació molt arriscada per com estan d'ajustats els números.

En la mateixa sessió, està prevista la votació de dotze membres per a renovar el Tribunal de Comptes i l'elecció d’Ángel Gabilondo, excandidat del PSOE a la Comunitat de Madrid, com a nou defensor del poble.

Vox amenaça d'anar al Constitucional si el vot és telemàtic

En un escrit remés a la Mesa del Congrés, Vox ha qüestionat l’ús generalitzat del vot telemàtic per a la designació dels membres d'òrgans constitucionals, ja que només està previst per a casos d'embaràs, maternitat, paternitat o malaltia greu. El partit de Santiago Abascal ha anunciat que estudiarà possibles accions legals davant del Tribunal Constitucional.

També et pot interessar

stats