El Congrés aprova la proposta de Ciutadans per a suprimir tots els aforaments de polítics
La mesura afectaria els membres de l’executiu central, Congrés, Senat i parlaments autonòmics.
El Congrés dels Diputats ha aprovat la proposta de Ciutadans per a suprimir els aforaments dels polítics.
Tots els grups s'han mostrat d'acord que cal suprimir o limitar els aforaments, però només PP, PSOE, Compromís i Nova Canàries han donat suport finalment a la moció de la formació taronja. La resta s’han abstingut però no hi han votat en contra.
La iniciativa de Ciutadans demana reformar, en tres mesos com a màxim, els articles 71.3 i 102.1 de la Constitució, per a promoure la supressió dels aforaments dels membres del Congrés, el Senat i el Govern.
A més, insta els parlaments regionals a modificar els respectius estatuts per a desaforar també els seus parlamentaris i parlamentàries, com ja han començat a fer Múrcia, les Canàries i Cantàbria.
La sessió ha tingut lloc l’endemà que el president de l’executiu central, Pedro Sánchez, presentara una proposta semblant però d’abast molt més limitat.
Albert Rivera ha dit que és una votació històrica i ha qualificat de broma la proposta de Sánchez perquè no inclou les decisions dels representants públics en l'exercici del seu càrrec.
Ciutadans no ha acceptat una esmena del PNB perquè la supressió dels aforaments afecte també el cinc membres de la família reial que ara gaudeixen d’aquesta garantia extra de protecció: els reis, els reis emèrits i la princesa d'Astúries. També demanaven acabar amb la inviolabilitat del monarca.
Aquest punt l’ha defés també la diputada Meri Pita, de Podem, que ha reclamat una reforma de la constitució més profunda que incloga el blindatge dels serveis públics.
Des del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha criticat que la proposta no respecta l’autogovern per interpel·lar els parlaments autonòmics a eliminar els aforaments dels seus membres. A més, considera, que la supressió d’aquesta garantia extra per als polítics hauria d’aplicar-se, només, en “l'exercici estricte de les funcions i durant l'exercici del seu mandat". El socialista Gregorio Cámara també ha defés aquesta excepció i ha incidit en el fet que l’aforament és "una garantia enfront dels possibles excessos de l'acusació popular que no existeix en altres països".
Espanya compta en l’actualitat amb més de 250.000 persones aforades, una protecció jurídica sense comparació amb la resta de països europeus, on es tracta d’una figura minoritària o inexistent.