La Comunitat Valenciana i Balears urgeixen a aprovar la llei estatal d'habitatge que permeta controlar el preu del lloguer

Les dues comunitats també han reclamat altres qüestions, com ara que el govern i la UE tinguen una implicació efectiva en la protecció del Mediterrani, o un esforç al PP per a desbloquejar la reforma del model de finançament autonòmic

Puig i Armengol, en la cloenda de la cimera
Puig i Armengol, durant la clausura de la primera cimera bilateral a Palma / À Punt NTC

El vicepresident segon de la Generalitat i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, i el titular de Mobilitat i Habitatge de les Illes Balears, Josep Marí, han reivindicat aquest dimecres l'aprovació de la nova llei estatal d'habitatge per a disposar dels instruments jurídics que els permeten controlar el preu del lloguer en totes dues comunitats autònomes. Així ho han posat de manifest durant la II Cimera Comunitat Valenciana - Illes Balears celebrada aquest dimecres a València, on han participat en una trobada sota el títol "L'habitatge públic davant la crisi hipotecària".

Durant la cita, les dues comunitats també han reclamat altres qüestions, com ara que el govern i la UE tinguen una implicació efectiva en la protecció del Mediterrani, o un esforç al PP per a desbloquejar la reforma del model de finançament autonòmic.

La ciutat de València ha sigut l'amfitriona aquest dimecres de la segona cimera bilateral entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, després que en la primera trobada del juliol del 2021 s’acordara que se'n celebrarien de manera anual. La primera va tindre lloc a Palma. Amb aquesta reunió, a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València fins demà dijous, les dues comunitats continuen estretint llaços i reforçant les relacions. La Generalitat i el Govern Balear volen enfortir la col·laboració en temes comuns que afecten totes dues comunitats, com ara el diàleg social, la pujada de preus, la sostenibilitat, la sanitat, els fons europeus o la protecció del Mediterrani, entre altres.

Intercanvi permanent amb les comunitats autònomes

La cimera suposa la continuació de la celebrada l’any passat a Palma i, segons el director general de Relacions amb les comunitats autònomes i Representació Institucional, Jorge Alarte, s'emmarca en el desig de Puig de tindre “un intercanvi permanent i una relació fluida amb totes les comunitats autònomes en el que és una aposta clara pel diàleg i l'entesa”.

L’objectiu de la nova trobada és reeditar, aprofundir i continuar avançant en les línies de col·laboració marcades com a prioritàries per a les dues administracions. Alarte ha avançat que s’hi analitzaran polítiques de futur i, sobretot, “la resposta individual i conjunta que estan donant aquests territoris a la inflació i a la situació econòmica", però també es tractaran temes com l'habitatge, la joventut, la igualtat, les polítiques socials i la mar Mediterrània, “referent que ens uneix i que identifica i defineix totes dues comunitats autònomes". 

Per acabar, Alarte ha assenyalat que es tracta d'una trobada molt important per les arrels comunes, l'intercanvi permanent i la relació econòmica, social, cultural i política entre tots dos territoris. La cimera "va més enllà d'una trobada entre dos governs, és una trobada entre dues societats", ha remarcat.

També et pot interessar

stats