Compromís i PSPV censuren la mascletà de Catalá i Almeida

Consideren que es tracta d’un acte d’“autopromoció” i “autobombo”, i es pregunten quant costarà i qui ho pagarà

Imatge d'arxiu de la mascletà del 18 de març de 2018
Imatge d'arxiu de la mascletà del 18 de març de 2018 / Europa Press

Compromís i PSPV, els dos partits de l'oposició a l'Ajuntament de València, han censurat aquest dimecres l’“autopromoció” i l’“autobombo” de l'alcaldessa, María José Catalá, i del primer edil de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ambdós del PP, arran de la mascletà que es dispararà a la capital valenciana abans de les Falles de 2024.

Així ho han assenyalat, en declaracions remeses als mitjans de comunicació, l'edil de Compromís Pere Fuset i la regidora socialista Núria Llopis. Fuset ha manifestat que els representants de Compromís tenen “dubtes raonables” sobre si atraure més turistes de Madrid és la prioritat per a les Falles i ha lamentat que es presente fer una mascletà a Madrid “com una ofrena a dues alcaldies del PP i no com una autèntica promoció del sector pirotècnic valencià”.

El també exregidor de Cultura Festiva ha assegurat que el seu partit estarà “sempre” a favor de la promoció de la pirotècnia, i ha criticat que fa només un mes el PP va rebutjar una moció de Compromís amb mesures de suport a aquest sector que necessita ser “profeta en la seua terra”. En aquest sentit, Fuset ha considerat “sorprenent” que el regidor de Falles —Santiago Ballester (PP)— tinga temps per a viatjar a reunions a Madrid, però encara no s'haja acostat a la Ciutat de l'Artista Faller a parlar amb el gremi i tractar la crisi del sector, ni pense convocar la mesa de seguiment del patrimoni de la humanitat per a continuar preservant els elements, tal com exigeix la Unesco. 

Des del PSPV-PSOE, Núria Llopis ha criticat que s'usen les Falles “per a organitzar un acte polític d'autopromoció pagada amb diners públics”, i ha assenyalat que el Partit Popular està utilitzant les festes valencianes “sense cap pudor” perquè els seus alcaldes es donen publicitat. Així mateix, Llopis ha indicat que el que ha fet el PP “és de tindre molt poc respecte per la festa més gran” de València. Ha afirmat que no ho fan per a promocionar la festa, sinó “per una promesa entre col·legues”.

La representant del PSPV-PSOE ha comentat també que les passades Falles l'alcalde de Madrid va vindre a València a fer campanya amb Catalá i ha apuntat que la mascletà a Madrid és una promoció política “fruit d'aquell acte de partit”, ja que per a disparar una mascletà que promocione les festes “hi ha infinitat de llocs dins i fora d'Europa per a atraure visitants”.

La política socialista també s’ha preguntat quant costarà “la festa d'Almeida i Catalá” i qui la paga realment, i ha demanat a l'alcaldessa de València “transparència sobre l'organització i costos de l'esdeveniment”.

També et pot interessar

stats