Compromís proposa que la policia local puga controlar l'entrada de menors a les cases d'apostes
La coalició s'oposa a la modificació de la llei del joc que planteja el Consell PP-Vox i porta al ple municipal de València una bateria de mesures per a protegir els xiquets i xiquetes davant aquests establiments
Compromís s'oposa al projecte per a reformar la llei del joc que plantegen el nou govern autonòmic de PP i Vox a través d'esmenes via llei d'acompanyament als pressupostos de 2024. Una proposta que flexibilitza algunes restriccions incloses en la norma, per exemple les distàncies mínimes que necessàriament han de guardar les cases d'apostes dels col·legis o els requisits per a obtindre noves llicències.
La portaveu de la coalició a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha anunciat que el grup municipal presentarà en el ple d'aquesta setmana —l'ordinari de desembre— una moció per a "rebutjar les modificacions de la llei del joc" proposades pel Consell i evitar que "les cases d'apostes se situen al costat de centres educatius". La regidora ha assenyalat que d'aquesta manera "no es protegeixen els menors" davant aquest tipus d'establiments, i per això, reclama que València s'adherisca a la xarxa de ciutats que permet a la policia local vigilar les entrades de les cases d'apostes perquè no hi entren. En concret, la moció de Compromís demana desenvolupar el conveni de col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a la participació dels cossos de policia municipals en les labors de vigilància i control dels locals de joc.
"El govern del Botànic va plantejar una llei que prohibira la implantació de noves seus de màquines escurabutxaques o la renovació de llicències al costat de centres d'educació Primària o Secundària", ha destacat. També ha puntualitzat que "és insostenible que, davant l'augment d'addiccions al joc per part dels menors", el bipartit PP-Vox "trie les escurabutxaques".
Robles ha asseverat, igualment, que el 50% de les criatures que intenta accedir a una casa d'apostes ho aconsegueix i ha afegit que una de cada tres ha entrat a jugar, mentre que el 20% dels joves que ha volgut apostar han pogut fer-ho. "La salut dels menors i la de les famílies ha d'anar per sobre dels interessos econòmics de qualsevol empresa", ha reivindicat la portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, que ha remarcat que el seu partit "es posa del costat de la vida dels menors, perquè aquests no puguen accedir a salons de jocs i fomenten una addicció que provoca problemes molt grans a les famílies".
Accions a escala autonòmica
La iniciativa que Compromís presentarà en el ple municipal insta els grups parlamentaris de les Corts a "rebutjar qualsevol modificació de la llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia en la Comunitat Valenciana que implique una retallada en la protecció contra la ludopatia de les i els menors". La moció planteja, així mateix un acord per a instar el Consell a demanar a la Comissió del Joc de la Comunitat Valenciana un informe de les conseqüències potencials de l'aprovació dels canvis proposats en l'esmentada llei i a aprovar l'Estratègia Valenciana Integral de Prevenció i Tractament del Joc Patològic.