Compromís denuncia en Antifrau “presumptes irregularitats” per la cavalcada de Reis de València
El partit acusa l’Ajuntament de contractar Clásicos Manchegos i de pagar-los tres vegades més que a Albacete
El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de València ha anunciat aquest dimarts que ampliarà la denúncia que ha presentat a l'Agència Antifrau pel contracte de coordinació de la cavalcada de Reis després de detectar "presumptes irregularitats", com el possible fraccionament de contractes, “que sumen més de 30.000 euros i preus unflats”.
Així ho ha indicat la portaveu, Papi Robles, i el regidor de la coalició i exregidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. Han acusat l’alcaldessa, María José Catalá, de contractar Clásicos Manchegos, un conjunt de personatges amb vestimenta típica d'Albacete “no vinculats a Nadal ni a la identitat valenciana”, mentre que els personatges valencians han quedat “arraconats al magatzem” tot i ser elements del patrimoni municipal.
El partit ha acusat la Regidoria de Festes i Tradicions —en mans de Vox— d’un possible fraccionament de la contractació dels unflables per tramitar un dels contractes com a artístic i un altre com a menor. “Han pagat 33.396 euros a través de dues empreses diferents, però amb un mateix administrador”, afirmen. A una d'aquestes empreses se li hauria pagat prop de 15.500 euros pels dos ninots de Clásicos Manchegos i per uns altres. La resta s’hauria abonat a l’altra empresa pels personatges de Malèfica, Bella, Bèstia i Aladí.
A més, Fuset ha assenyalat que els preus estan unflats i que el consistori va abonar el triple del que es va pagar en la Fira d'Albacete. De fet, l’empresa que ha facturat per la desfilada a València és diferent de la que va rebre els diners a Albacete. Fuset també insisteix que a la Fira d'Albacete “la cercavila amb els mateixos personatges va costar 4.719 euros el 2023”. L'Ajuntament d’Aranda del Duero, a Burgos, va pagar 7.018 euros per un espectacle similar organitzat per les mateixes empreses.
“No caurem en la hipocresia de criticar l'alt cost, sinó el resultat que té”, ha precisat el regidor, que ha apuntat que exigiran totes les explicacions necessàries. Per exemple, una empresa portava ballarins que van cobrar, però en un principi hi participaven com a voluntaris. “Entenem que hi haja voluntaris, però no podem entendre que es presente la factura d'una empresa mentre es fa signar un document als participants perquè no cobraran. "No és moral, no és ètic i no sabem si serà legal”, afirma.
Papi Robles ha insistit que la cavalcada va ser cara i ha titllat de “censura” l'eliminació d'elements valencians com carrosses, nanos i gegants i cartells en valencià. La portaveu ha assenyalat que aquest acte va ser “un despropòsit i un exercici d'hipocresia, res a veure amb la cavalcada que va vendre Catalá”. Sobre els preus, ha afirmat que són desorbitats i injustificables i que representen un sobrecost per a les arques municipals.
Vox assegura que el cost és molt menor
La regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, ha acusat Compromís de fer un “ús partidista de la informació per a buscar el titular, coste el que coste” i de manipular l'opinió pública amb dades tergiversades. Segons Gil, la cavalcada de Reis a València ha costat 5.445 euros, “la qual cosa suposa només 726 euros més i una xifra molt allunyada del que diu Compromís”, ha exposat. Gil afig que, amb els unflables, “el conjunt suposaria un cost de 6.074 euros, una diferència de 1.355 euros”, dada que no coincideix amb les declaracions de Fuset i Robles. “Els 15.488 euros que anuncien engloben quinze unflables i no sis, com tergiversa Compromís”. Sobre la contractació ha assegurat que “està conforme a la llei”.