Compromís demana a Ciutadans que es replantege el bloqueig a la reforma de la llei electoral

Una enquesta sosté que el 74% de la societat valenciana reclama un canvi que contemple llistes obertes.

Una enquesta sosté que el 74% de la societat valenciana reclama un canvi que contemple llistes obertes
Una enquesta sosté que el 74% de la societat valenciana reclama un canvi que contemple llistes obertes / Europa Press

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha instat Ciutadans a replantejar la seua postura sobre la reforma de la llei electoral valenciana i a continuar les negociacions per fer-la possible abans de les eleccions autonòmiques de 2019. 

Ferri ha presentat aquest dijous els resultats d'una enquesta encarregada pel seu partit que conclou que el 74% de la societat valenciana considera prioritària una reforma del sistema electoral que contemple llistes obertes. Aquesta opinió és compartida en totes les franges d'edat, des dels 16 anys fins a les persones majors de 65 anys, a tota la Comunitat Valenciana, i entre els votants i les votants de tots els partits excepte del PP. 

L'estudi indica que, precisament, les persones que voten Ciutadans són qui més defenen la reforma electoral, concretament un 85,8%. Els segueixen les que depositen la confiança en Compromís (un 84,8%), PSPV (79,2%) i Podem (73,5%). Tanquen la llista les votants i els votants del PP, amb un 58,7% de suport a una hipotètica reforma de la llei electoral. 

Ciutadans va descartar dimarts que es poguera aprovar la reforma perquè consideren "impossible" que en aquesta legislatura es puguen satisfer dues exigències que tenen: la circumscripció única i el principi d'una persona, un vot. Aquesta condició implicaria modificar l'estatut d'autonomia i per això el síndic de Compromís ha expressat la seua sorpresa: "Ciutadans reclama a la Comunitat Valenciana allò que bloqueja a Madrid", ha afirmat.

Ferri ha lamentat que Ciutadans s'haja "alineat" amb el discurs del PP i ha denunciat que la formació utilitza el canvi en l'estatut d'autonomia com a excusa per a "evitar" la reforma de la llei electoral. 

El text que han impulsat PSPV, Compromís i Podem per a fer realitat el canvi contempla mesures com ara la rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3% o llistes obertes, cremallera i paritàries entre dones i homes. Però, per a ser aprovada, necessita una majoria qualificada en les Corts de dos terços: és a dir, 66 vots. A més del suport dels socis del Botànic, fa falta el de Ciutadans i part del grup dels no adscrits.

També et pot interessar

stats