Commoció en el món polític per la detenció de l'expresident i exministre
Puig lamenta que la Comunitat Valenciana haja viscut 20 anys de governs "farcits de corrupció".
A les 8.10 h del matí, agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) detenien Eduardo Zaplana a l'eixida de sa casa, al centre de València. A més del domicili han escorcollat altres 14 llocs a València, Alacant i Madrid. A la detenció de l'expresident de la Generalitat s'han sumat 7 detencions més, entre les quals hi ha la de la seua secretària personal, Mitsouko Henríquez, i la de Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts, Juan Cotino.
Una onada de reaccions polítiques
La detenció d’Eduardo Zaplana ha desencadenat una onada de reaccions polítiques.
El coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez-Maíllo ha anunciat la suspensió de militància del partit de l'expresident de la Generalitat i de tots aquells arrestats que també formen part del PP. La decisió ha sigut confirmada minuts després als micròfons d’Al Ras per Maria José Català, portaveu adjunta del PP a les Corts, qui ha qualificat la detenció com un tràngol difícil de digerir i ha anunciat l’apertura d’un expedient contra Zaplana. La diputada autonómica del PP ha demanat “la máxima diligència i contundència” perquè es puguen “donar les explicacions oportunes de la manera més rápida”.
Per al PP, la notícia ha resultat "impactant", en paraules del també expresident de la Generalitat, Alberto Fabra. En declaracions a À Punt, Fabra també ha expressat la seua "sorpresa" per l'arrest.
Les reaccions també han arribat des del Govern. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha demanat "que actue la justícia, que és el que ha de fer". I el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha qualificat de "molt mala notícia" la detenció de Zaplana.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lamentat que la Comunitat Valenciana haja viscut vint anys de governs del PP "farcits per una corrupció sistemàtica". Puig ha demanat: "s’han d’avaluar totes les responsabilitats” penals i polítiques i “s’han de tornar els diners que s’hagen sostret”.
En opinió del síndic del PSPV, Manolo Mata, la detenció de Zaplana es veia vindre i ha tardat massa a produir-se: “Zaplana entrà en política comprant l’alcaldia de Benidorm, comprant una trànsfuga. Després va comprar un pis amb una hipoteca estranyíssima a favor del seu sogre pagant en metàl·lic 80 milions de pessetes. Després va vindre Julio Iglesias” –ha explicat Mata. “També Al Capone va caure per raons impositives, per blanqueig”, ha sentenciat el portaveu del grup socialista a les Corts.
A Fran Ferri, portaveu parlamentari de Compromís, no el sorprén que apareguen més casos de presumpta corrupció vinculats al PP. “Allà on ficaven la mà s’emportaven recursos públics per a benefici propi, i per a benefici del seu partit”, ha assegurat Ferri.
Per a la diputada de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, hui és un dia trist “perquè veiem una altra vegada com alts càrrecs de la Comunitat Valenciana participen en eixa romeria, de camí als jutjats o a la presó, per temes de corrupció”. Sánchez ha lamentat que el cas on semble un desenllaç sinó un punt i seguit en els episodis de corrupció a terres valencianes.