La comissió negociadora del nou Acord del Botànic es tornarà a reunir el 5 de juny

PSPV, Compromís i Unides Podem-EU han qualificat la trobada, que ha durat quatre hores, de "productiva i satisfactòria”.

VÍDEO | La comissió negociadora del nou Acord del Botànic es tornarà a reunir el 5 de juny

El PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida han représ aquest divendres les negociacions per a tancar el nou Acord del Botànic. La reunió, que s'ha celebrat a la seu dels socialistes a València, ha començat a les 10 del matí, i s'ha allargat vora quatre hores. Els assistents l'han qualificada de "productiva i satisfactària”, i han acordat tornar a reunir-se el pròxim 5 de juny. 

La principal qüestió que s'ha abordat és la que centra la tercera comissió de treball, la més important, que dissenyarà l’estructura del nou govern encarregat d’executar l’acord programàtic que tanquen els socis. Tot i això, encara no s'ha concretat quin nombre conselleries el conformaran. L'objectiu és que abans del 12 de juny, dia en què està prevista la sessió d'investidura en les Corts, estiga enllestit el pacte.

Abans d’entrar a la reunió, el secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, s’ha mostrat optimista i confia que les negociacions avançaran molt, tot i que diu que és "massa prompte" perquè comencen a eixir els primers noms de les persones que integraran el futur Consell. 

Unides Podem vol que el "mestissatge" del qual es parla en aquestes negociacions s’estenga en tots els llocs possibles, segons Estañ, i que arribe a la Presidència i la Vicepresidència. Segons diuen, és una mesura per a evitar el monopoli del PSPV o de Compromís. Però la proposta, de moment, no ha arribat massa lluny, perquè els socialistes recorden a la formació morada els resultats de les eleccions.

Manuel Mata creu que és "lleig" exigir, però ha assegurat que en el PSPV entenen que tindre una majoria parlamentària àmplia amb què "el president estiga còmode"; és a dir, de 52 diputats, requereix que Podem participe en el govern. Tot i això, ha llançat una advertència a la formació i els demana que siguen "compromesos i lleials, sense voler assaltar el cel".  

Des de la coalició taronja sí que veuen amb bons ulls la incorporació d'Unides Podem en matèries competencials, però insisteixen que cal estudiar com es materialitza perquè tenen huit diputats i, per tant, la seua situació "no és la mateixa" que la dels altres dos socis. "El més important és que aquest govern ha d'estar molt cohesionat, perquè sabem el que tenim davant", ha dit la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó. També ha explicat que en la reunió d'aquest divendres es posarà damunt de la taula una anàlisi de les coses que han funcionat bé en l'anterior govern del Botànic i les que cal millorar.

Els membres de la comissió negociadora del Botànic, abans d'entrar a la reunió

Oltra defensa el mestissatge

En acabar la roda de premsa que cada divendres ofereix després de la reunió del ple del Consell, la vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra, ha insistit en les virtuts d'alternar els càrrecs entre els partits en cada conselleria. Tot i això, ha reconegut que aquesta fórmula ha originat algunes friccions en el si de l'executiu, com ara la polèmica que va protagonitzar ella mateixa amb la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, a propòsit de la comissaria de violència de gènere. En qualsevol cas, Oltra insisteix que el més important és que el Botànic ha funcionat com un sol govern. Entén que el nou govern ha de funcionar de la mateixa manera, és a dir, com un sol bloc i no com a tres. Dona per feta, per tant, l'entrada d'Unides Podem en l'executiu autonòmic. 

En la primera trobada d'aquest dimecres que va tenir lloc en la seu de Compromís es va  deixar clar que el nou Consell serà "plural, paritari, mestís i amb equilibri territorial" i es va acordar crear tres equips de treball per a definir els eixos programàtics del futur govern.

També et pot interessar

stats