La Comissió Constitucional aprova la reforma de l'Estatut que blinda les inversions al territori valencià
L'abstenció de Ciutadans ha provocat que la votació a la Comissió Constitucional acabe sense consens.
La Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats ha donat llum verda al dictamen sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que inclou una disposició addicional on es fixa el compromís que les inversions de l'Estat en aquest territori hauran de ser d’acord amb el volum de la població.
El text incorporarà ara dos nous aspectes: la inversió de l'estat serà proporcional al volum de població valenciana i la Generalitat haurà de participar en totes les decisions en inversions de la Comunitat Valenciana. Amb aquest objectiu es crearà una comissió negociadora integrada per l'Estat i la Generalitat que serà l'encarregada de negociar futures inversions.
Aquesta decisió suposa un pas més per a aconseguir l'aprovació definitiva de la reforma, bloquejada des del 2011 en un procediment que s'ha allargat set anys des que la modificació estatutària va aconseguir la llum verda de les Corts.
El text ha eixit endavant amb 33 vots a favor i cap en contra. La votació, que ha finalitzat sense el consens parlamentari inicial, ha estat marcada per la decisió de Ciutadans d'abstindre's al text, fet que ha acaparat el protagonisme en el debat.
El portaveu de Ciutadans en la comissió, Ignacio Prendes, ha insistit que el que s'ha votat és "una norma jurídicament inaplicable, políticament intranscendent i econòmicament inviable".
Aquesta postura ha provocat una allau de crítiques per part dels grups de l'oposició. El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha apuntat que darrere de l'actitud de Ciutadans hi ha un interés "partidista", i per això no dona crèdit al canvi de criteri.
Des d'Esquerra Unida, Ricardo Sixto destaca el fet que la mateixa clàusula que rebutja ara Ciutadans està en altres estatuts i, en eixe sentit, assenyala que "els valencians no volem ser més que altres territoris, però tampoc menys". Artemi Rallo, portaveu del PSOE, afegeix que la formació taronja ha deixat clar que no té paraula i no és de fiar.
Una vegada superat el tràmit en la Comissió Constitucional, es preveu que la reforma siga debatuda i votada en el ple del Congrés de la setmana que ve, l'últim de l'any. La ratificació posterior en el Senat serà l'últim pas.