Comença el curs polític amb la vista posada a Catalunya

ERC avisa el govern de Pedro Sánchez que no donarà suport als pressupostos mentre els polítics independentistes continuen a la presó.

El vicepresident de la generalitat catalana, Pere Aragonés, amb la consellera de Justícia, Ester Capella
El vicepresident de la generalitat catalana, Pere Aragonés, amb la consellera de Justícia, Ester Capella / Marta Pérez (Efe)

S’inicia el nou curs polític marcat per la situació a Catalunya. El primer ple del Congrés de la nova temporada política se celebra el dijous 6 de setembre i les direccions de tots els partits es reuneixen per a planificar l’inici d’un període de sessions que es preveu que siga intens, amb l’horitzó dels pressupostos a la vista i la crisi catalana en plena ebullició.

El vicepresident de la Generalitat catalana i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ja ha avisat el govern de Pedro Sánchez que “no té sentit demanar el vot d’ERC i avalar la presó del seu líder”, i ha assegurat que l’executiu central pot fer un paper clau en el procés judicial contra polítics independentistes.

En una entrevista d’El País, recollida aquest dilluns per Europa Press, Aragonès ha ressaltat que no demana res a la justícia, sinó al govern espanyol, que és una de les parts i “l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia General en segueixen l’orientació”, i ha assenyalat que donar suport a uns pressupostos és aprovar tant les partides com l’orientació política de l’executiu, cosa que avaluaran.

El dirigent d’Esquerra Republicana ha remarcat que no té molt de sentit que d’una banda es demane a ERC que vote els comptes i d’una altra que s’avale la presó del líder, Oriol Junqueras: “Si és un bon soci per als pressupostos no pot ser un rebel maligne que ha de passar 30 anys a la presó”.

Aragonès, que també és conseller d’Economia de la Generalitat, ha assenyalat que intercanviar el suport als comptes de Sánchez pel vot a favor del PSC als pressupostos del Govern al Parlament català seria una lògica que fa 20 anys tindria sentit, però ara parlaran amb “totes les forces del Parlament”.

Aquesta setmana, el Tribunal Suprem decidirà si accepta les recusacions contra els cinc magistrats que haurien de jutjar els líders del Procés. La justícia belga decidirà també si admet a tràmit la demanda contra el jutge Llarena per vulneració de drets, presentada per Carles Puigdemont i quatre exconsellers. 

Sánchez recorda al vicepresident català que la Fiscalia és autònoma

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, que la Fiscalia té reconeguda l’autonomia d’actuació en la Constitució i que l’executiu ha de respectar-la, i ha preferit aplicar el diàleg per a resoldre el problema polític català. En una entrevista en la Cadena Ser, Sánchez s’ha referit al suggeriment d’Aragonès perquè el govern central influïsca la Fiscalia per a aconseguir l’excarceració dels independentistes presos. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que vol tindre aprovats els pressupostos generals de l’Estat de 2019 al març, “per al primer trimestre” de l’any. Sánchez ha assenyalat que la intenció del govern central és presentar el projecte de pressupostos al final de novembre o al principi de desembre.

Casado es reuneix amb les associacions de jutges i fiscals 

El president del Partit Popular, Pablo Casado, es reuneix aquest matí amb associacions de jutges i fiscals per a tractar l’assumpte de la defensa del jutge del Suprem, Pablo Llarena, la situació a Catalunya i les necessitats dels dos col·lectius per a exercir la funció i garantir-ne la independència. Casado vol explicar als professionals de la justícia la seua postura en la demanda presentada per Carles Puigdemont a Bèlgica contra el jutge, i també vol parlar sobre la situació política a Catalunya i la independència judicial.

També et pot interessar

stats