Comença la cimera dels governs valencià i balear per a "buscar solucions" als reptes del futur

Morera ha apel·lat a la "cooperació dins d'un món global" i a l'"espai lingüístic i cultural que permet connectar les dues autonomies"

Representants dels governs valencià i balear
Representants dels governs valencià i balear / Rober Solsona (Europa Press)

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i el seu homòleg al Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas, han inaugurat la II Cimera Illes Balears - Comunitat Valenciana, una trobada entre representants de tots dos governs autonòmics, agents socials i econòmics per a "buscar solucions que milloren la qualitat de vida de tots els ciutadans", així com "més vincles" dels dos territoris amb Espanya i Europa.

Durant l'obertura de la cimera, Morera ha destacat que l'objectiu d'aquest acte és "avaluar les idees necessàries per a abordar l'any vinent el futur amb més garanties i plenitud" i "mirar els reptes plantejats de cara al pròxim futur", com el canvi climàtic i els seus efectes en l'economia i la societat, les relacions laborals i l'oportunitat que brinden els fons europeus, entre altres.

Morera ha apel·lat a la "cooperació dins d'un món global i a l'espai lingüístic i cultural que permet connectar" totes dues autonomies.

En la mateixa línia, Thomas ha posat el focus en el que uneix la Comunitat Valenciana i les Balears, inclosos "projectes, maneres de governar i dinàmiques socials", així com uns parlaments "amb molta més pluralitat" en aquesta legislatura, que requereixen un "debat ordenat per a arribar a majories".

També ha destacat que les dues comunitats s'han hagut d'afrontar les crisis del coronavirus i de la guerra d'Ucraïna. "Les dues comunitats han de buscar més vincles amb Espanya i Europa", ha indicat, abans de ressaltar que en aquestes crisis la resposta de la UE ha sigut "molt més correcta" que el 2008, exemplificada en els esforços per a trobar una vacuna i en els fons europeus.

Vicenç Thomas ha instat els dos governs a "buscar solucions que milloren la qualitat de vida de tots els ciutadans" i ha destacat que al llarg de la trobada s'abordaran assumptes com l'habitatge, la mobilitat sostenible, la transició energètica i "també la sostenibilitat social".

El president del Parlament balear ha remarcat la importància del "debat ordenat, el pluralisme, les decisions per majoria, els pactes i el diàleg social". "Formem part de dues societats solidàries obertes al món i que creuen en la igualtat d'oportunitats", ha assegurat, abans de convidar a "parlar, caminar, acordar i que el futur siga nostre".

El PP demana a Puig i Armengol que aborden la gestió de menors tutelats

La portaveu adjunta del PP a les Corts, Elena Bastidas, ha demanat als presidents Ximo Puig i a Francina Armengol que "aborden la gestió de menors tutelats" en la cimera que se celebra durant dos dies a València.

Bastidas creu que és "molt lamentable" que les dues comunitats que estan sent investigades a Europa per la seua gestió al capdavant de les polítiques de menors "no facen autocrítica i aprofiten aquesta trobada per a parlar sobre aquesta qüestió que és tan important i que cap dels dos governs autonòmics han sabut gestionar".

En aquest sentit, ha anunciat que el PP ha presentat esmenes als pressupostos en les quals proposa "millorar els protocols per a previndre, detectar i actuar en els casos d'abusos a menors tutelats".

També et pot interessar

stats