Comença a aplicar-se el pla d'emergència contra la vespa carnissera asiàtica al nord de la província de Castelló

Se'n buscaran nius amb urgència abans que comence la dispersió de reines d’aquesta espècie depredadora d’abelles

Vespa velutina
Vespa carnissera asiàtica / Unió Llauradora i Ramadera

El ple del Consell ha validat el pla d'actuació d'emergència atesa la presència de la vespa carnissera asiàtica al nord de la província de Castelló, presentat per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per un import de 200.000 euros.

Així, amb caràcter urgent, es posaran en marxa els treballs de cerca de nius vespa carnissera asiàtica o Vespa velutina emprant metodologies de rastreig, encebament i seguiment d'obreres per a eliminar-les abans de la dispersió de reines fundadores, que té lloc al principi de la tardor. Aquesta mesura es durà a terme a través d'una empresa pública mitjançant un contracte d'emergència.

A través del pla també s'estableix una xarxa de paranys al nord de la província de Castelló i altres zones afectades per a localitzar noves poblacions de l'espècie.

A més, es treballarà en la localització de nous exemplars mitjançant la instal·lació de paranys al terme municipal de Vallibona i de la Vall d'Alba, i en altres municipis de les comarques dels Ports i el Baix Maestrat. Es col·laborarà amb els apicultors amb ruscos situats a la província de Castelló perquè revisen els seus assentaments i comuniquen la presència o absència d’aquesta espècie invasora.

Es programaran cursos de formació d'apicultors, agricultors i totes aquelles persones que puguen tindre contacte de risc amb aquesta espècie, així com de les administracions municipals i autonòmiques competents en la gestió d'aquesta problemàtica.

En aquest sentit, s'implementaran accions de sensibilització de la població en general, com ara cartells informatius i línies telefòniques de contacte per a avisos. A més, es crearan comissions de seguiment i grups de treball per a adoptar mesures de reducció de riscos de propagació de l’insecte, així com per a protegir l'apicultura, l’agricultura i les persones.

El document estableix també un programa de seguiment de l'espècie per a millorar el coneixement de com es dispersa i s'aclimata en la zona afectada. Es volen ajustar les accions de control en el marc d'un maneig adaptatiu perquè s'adopten les mesures més eficaces en cada moment, al mateix temps que es minimitzen els impactes negatius sobre espècies que no són l'objectiu.

En el desenvolupament del pla, participaran les conselleries de Justícia i Interior; Agricultura, Ramaderia i Pesca; i Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, juntament amb equips de treball i mitjans materials necessaris per a fer front a totes les mesures previstes, que es contractaran per via d'emergència. 

La vespa carnissera asiàtica, un depredador especialitzat de les abelles mel·líferes, es va detectar al nord de Castelló el dia 2 de setembre. Aquesta espècie també afecta l'agricultura, ja que té un impacte sobre les flors —especialment dels gerds en hivernacles—, i repercuteix en el consum de fruita. Per això, tant la Unió Llauradora i Ramadera com Ava-Asaja han expressat preocupació per la seua presència

També et pot interessar

stats