Els combustibles donen un respir en el pont d'agost més car de la història

Omplir el depòsit ara costa 19 euros menys que fa dos mesos per a la gasolina i 16 en cas del gasoil

Imatge d'arxiu d'una gasolinera a València amb preus per damunt dels dos euros el litre
Imatge d'arxiu d'una gasolinera a València amb preus per damunt dels dos euros el litre / À Punt NTC

La tendència a la baixa que registren tant la gasolina com el gasoil en els últims dos mesos, sumada a la bonificació de vint cèntims per litre aprovada pel govern espanyol, han donat un xicotet "respir" a les butxaques de la ciutadania durant un pont d'agost que s'ha convertit en el més car de la història.

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 9 i el 15 d'agost, la gasolina 95 es venia a Espanya a una mitjana d'1,797 euros el litre, mentre que el gasoil era a 1,806 euros. Aplicat el descompte, els preus es queden en 1,59757 i 1,60608, respectivament. 

Evolució del preu dels carburants
Evolució del preu dels carburants / À Punt NTC

Són quanties un 18% i 15% inferiors respecte dels rècords que van marcar la gasolina i el gasoil a l'inici de l'estiu, llastats per la invasió russa d'Ucraïna. Tot i això, es mantenen com els preus més alts registrats en la sèrie històrica per a un pont d'agost, una de les setmanes de l'any amb més trànsit en les carreteres. Així, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb qualsevol dels dos carburants costa ara prop de 88 euros. En el cas de la gasolina suposa un estalvi de 19 euros respecte al que costava fa dos mesos, 16 per al gasoil. No obstant això, en comparació amb el mateix període de 2021, els espanyols paguen ara deu euros més en repostar gasolina i quasi vint més en el cas del gasoil. 

Més barats que la mitjana europea

Malgrat els nivells històricament elevats que registren la gasolina i el gasoil a Espanya, la menor càrrega impositiva que suporten tots dos carburants i la bonificació aprovada per l'executiu estatal situen el preu per davall de la mitjana europea —1,774 euros la gasolina i 1,804 euros el gasoil—.

Així, la gasolina més cara de la UE es troba actualment a Finlàndia (2,122 euros) i Dinamarca (2,116 euros), mentre que el gasoil amb el preu més alt està també als països nòrdics, concretament a Suècia (2,259 euros) i Finlàndia (2,084 euros). Per contra, els preus més baixos de gasolina en el continent es registren a Hongria (1,294 euros) i Malta (1,34 euros), i els de gasoil els marquen novament Malta (1,21 euros) i Hongria (1,551 euros).

També et pot interessar

stats