La COCEPRA assenyala la ineficàcia de la Unió Europea

Reclamen polítiques decidides, a més de finançament davant la migració, l’augment de l’extrema dreta i el Brexit.

Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics
Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics

La Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (COPREPA) ha reclamat hui polítiques decidides i finançament a la Unió Europea per a reforçar la cohesió i que cap regió s’hi quede al marge.

Una premissa que abandera la Declaració de Saragossa, un document consensuat en la sessió plenària de l’organisme celebrada hui a la capital aragonesa. Han acudit huit representants institucionals dels parlaments de les Canàries, Aragó, les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Navarra, Extremadura i Astúries. Entre ells, Enric Morera, president de les Corts. 

El document alerta que la UE no està sent eficaç davant els moments convulsos que està vivint Europa després del Brexit, la situació dels refugiats i l’auge de forces polítiques obertament xenòfobes.

I davant aquesta situació proposa redoblar esforços, lluitar contra les desigualtats creixents, fomentar la societat inclusiva i continuar estenent ponts, davant l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

La declaració subscrita aborda també el tema de la despoblació. El document cita expressament que ha de figurar com a criteri per a rebre finançament, perquè està condicionat per l’envelliment de la població, la caiguda de la natalitat, la dispersió territorial i els reptes del medi rural.

Es tracta d’establir ajudes a les poblacions amb una densitat inferior a 12,5 habitants per quilòmetre quadrat o amb una disminució anual de població superior a l’un per cent.

La Declaració de Saragossa, presa per unanimitat, es presentarà en diverses institucions que inclouen el Consell d’Europa i el Comité de les Regions.

Ara, la COPREPA prepara ja la seua posició comuna per a la pròxima cita de l’organisme en la Conferència de les Assemblees Legislatives d’Europa, que tindrà lloc a les Açores (Portugal) el pròxim dia 21 de novembre.

També et pot interessar

stats