Climent avança que aprovarà aquesta legislatura el nou pla d'acció territorial de comerç

El conseller d'Economia ha anticipat a les Corts una nova llei de comerç sostenible.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, durant la intervenció a les Corts
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, durant la intervenció a les Corts

La Generalitat impulsarà una nova llei de comerç sostenible, actualitzarà la norma sobre ordenació territorial del comerç i aprovarà al desembre el decret del pla d'acció territorial sectorial del comerç (Patsecova), una norma que, sota l'objectiu de connectar el desenvolupament amb la planificació coherent del territori i el teixit urbà, pot condicionar el futur de projectes com el de la macrosuperfície comercial de Paterna Intu Mediterrani.

El conseller d'Economia, Rafael Climent, ha fet aquests anuncis en el ple de les Corts, on ha comparegut per a exposar els projectes del departament per a la legislatura. Entre altres, l'aprovació d'un pla de garantia social i ocupació digna, i la posada en marxa de l'Agència Valenciana de l'Energia, un dels compromisos del segon pacte del Botànic.

Climent ha desplegat una bateria de mesures per a avançar en el canvi de model productiu –no tan depenent del turisme– i en la modernització de l'economia, afavorint la transició digital i l'eficiència energètica, amb atenció especial a les pimes, el cooperativisme i el desenvolupament a les àrees rurals.

Econovida, el projecte econòmic del Botànic II

Un projecte que ha batejat com a Econovida, per a referir-se a "una economia on ningú es quede arrere, que reduïsca la pobresa i les desigualtats, on el territori i les persones estaran en el centre de les decisions".

Climent també ha anunciat una llei per a regular el sistema valencià d'ocupació i el marc d'ordenació de les polítiques actives d'ocupació; mesures d'impuls a l'emprenedoria i la formació professional; i l'aprovació d'un decret que regularà els serveis de prevenció de riscos laborals de la Generalitat.

El conseller ha assenyalat altres objectius, com desenvolupar el pla estratègic de la indústria valenciana; tornar a la gestió pública directa el servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles; un pla d'impuls de la cogeneració; i una nova regulació autonòmica de l'autoconsum que facilite l'autorització d'instal·lacions energètiques. En aquest sentit, ha situat l'emergència climàtica entre les prioritats de l'administració valenciana, i ha defensat la necessitat d'una nova economia circular, que permeta reutilitzar els recursos, enfront de l'economia habitual de "produir, usar i tirar".

L'oposició acusa Climent de vendre fum

Els grups de l'oposició han criticat durament les propostes de Climent, a qui han acusat d'anteposar la ideologia a les solucions reals per als reptes de l'economia valenciana, entre els quals han posat l'accent en el repunt de l'atur a l'agost. En el PP, Felipe Carrasco ha criticat el conseller per demonitzar la iniciativa privada. Antonio Woodward, de Ciutadans, l'ha acusat de "vendre fum" i d'augmentar la despesa en alts càrrecs i assessors, una posció que també ha motivat les crítiques d'Ana Cerdán, per part de Vox.

En la rèplica Climent ha reivindicat les conquistes del seu departament durant la passada legislatura, com la creació de més de 200.000 llocs de treball i la reducció de l'atur del 37%, abans d'acusar l'oposició de sostindre un discurs "neoliberal" i d'intentar "enganyar la gent" a base de clixés", quan a parer seu el Consell ha fet un treball "rigorós, transparent i exhaustiu basat en la realitat del model productiu i no en la virtualitat, que és el que es feia abans".

Durants les intervencions, els grups del Botànic –el PSOE, Compromís i Unides Podem– han recordat el problema de l'infrafinançament i han reivindicat la necessitat d'anul·lar la reforma laboral, que han qualificat de llast, i a la qual han responsabilitzat de l'alta temporalitat de l'ocupació a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats