Les claus del pla d'estalvi energètic aprovat pel Congrés

Amb 187 a favor, 161 en contra i una abstenció, la norma serà tramitada com a projecte de llei pel procediment d'urgència

La península ibèrica per la nit, en arxiu
La Península Ibèrica de nit, en arxiu / À Punt NTC

El govern espanyol ha aconseguit, com estava previst, els suports necessaris per aprovar el reial decret que inclou el pla d'estalvi energètic. El vot a favor dels partits que feren possible el govern de coalició (PNB, EH Bildu, ERC i Compromís, entre altres) ha permés l'executiu avançar en aquest pla. A canvi, el govern espanyol es compromet a negociar el pla de contingència energètic, que haurà d'aprovar-se aquesta tardor, de manera que arribe tancat al Parlament i puga convalidar-se ràpidament. El reial decret llei s'ha aprovat amb 187 vots a favor, 161 en contra i una abstenció. La norma es tramitarà com a projecte de llei pel procediment d'urgència.

L'objectiu final és reduir un 7% el consum elèctric a Espanya. Aquestes són les principals claus de la nova norma:

  • La mesura que més ressò ha tingut fa referència a la temperatura dels aires condicionats: en grans superfícies, comerços i edificis públics no podrà estar per davall dels 27 graus centígrads. A l'hivern, la calefacció també estarà sotmesa a restriccions en aquests llocs, i la temperatura no podrà superar els 19 graus.
  • A partir del 30 de setembre, els edificis i els locals estaran obligats al tancament automàtic de les portes.
  • La il·luminació dels comerços i els aparadors estarà activa fins a les 22:00 h. Els espais i edificis públics hauran d'apagar-se quan no estiguen en ús.
  • Excepcions: la normativa contempla excepcions per a llocs on siga necessari mantindre una temperatura adequada, com hospitals, gimnasos, centres educatius, indústries, cuines o supermercats, i també als mitjans de transport públic.
  • S'acceleren les contractacions del sector públic relatives a la millora energètica dels edificis, que hauran d'apagar-se a les 22:00 h.
  • Els immobles que hagen passat la inspecció d'eficiència energètica abans de l'1 de gener de 2021 hauran de sotmetre's a una revisió extraordinària abans del 31 de desembre de 2022, de manera que tots els edificis amb un consum de climatització rellevant hagen superat una inspecció en els últims dos anys.
  • Vigència: les mesures, en principi, estaran en vigor fins al novembre del 2023.
  • Els espais que incomplisquen la normativa s'enfrontaran a multes que podran arribar els 60.000 euros en la immensa majoria dels casos, i fins i tot d'entre sis i 100 milions d'euros per a les faltes més greus. En tot cas, la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va dir que s'obria un període transitori en el qual no hi hauria sancions de moment.

L'OCU ha aplaudit aquest dijous la convalidació del decret, però adverteix que seran necessàries més ajudes perquè les llars puguen aïllar-se de manera convenient i adaptar els equipaments amb sistemes més eficients (bombes de calor, aerotèrmia) i noves formes d'obtenció d'energia. A més, en matèria de transport públic seria necessari, segons va explicar, acompanyar la reducció de tarifes d'una major freqüència i abast, perquè així aquest tipus de desplaçament seria una alternativa real, econòmica i funcional a l'ús del vehicle privat.

També et pot interessar

stats