Ciutadans, de tercera força política valenciana a partit en descomposició

La formació taronja, que té 18 diputats a les Corts i més de 300 regidors, pot perdre pes en les institucions en els pròxims dies. 

Toni Cantó, fins ara síndic de Ciutadans i coordinador del partit a la Comunitat Valenciana, en una imatge d'aquesta setmana, després d'anunciar la seua retirada
Toni Cantó, fins ara síndic de Ciutadans i coordinador del partit a la Comunitat Valenciana, en una imatge d'aquesta setmana, després d'anunciar que es retirava / Europa Press

Ciutadans, que es va convertir en la tercera força política en les autonòmiques del 2019, és ara un partit en descomposició. Les maniobres dels pròxims dies seran determinats perquè la formació perda més o menys pes a les institucions.

La formació autodenominada “liberal” té ara mateix 18 escons al parlament valencià, dos diputats a Madrid, set diputats provincials, i més de 300 regidors als ajuntaments del nostre territoritori. El partit taronja té també una desena d’alcaldies, “que es veuran incrementades d'ací a poc, aquest estiu, en funció dels pactes tancats a principi de la legislatura”, com ha recordat en À Punt Jesús Gimeno, secretari d’acció institucional de Ciutadans.  

Respecte a la representació municipal, Gimeno ha posat l'accent en el fet que el seu partit està present, a través de pactes de govern, “en municipis tan importants com ara Oriola, Alacant, Bétera, Torrent, Benicàssim, a més de la Diputació d’Alacant”. 

El responsable d’acció institucional ha afirmat que el seu partit aposta per l’estabilitat, “si no hi ha problemes (...) On no n'hi haja, com ha sigut el cas de Múrcia, nosaltres actuem en conseqüència, perquè som bons socis, però còmplices roïns”. 

En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde d’Oriola, José Aix, ha refermat el seu compromís de govern i de mantindre l’estabilitat política a la capital del Baix Segura. “Els oriolans no ens perdonarien adoptar una decisió capritxosa i inventar-nos un argument per a trencar un govern que, a dia de hui, funciona molt bé. Si es donara un context que així ho requerira, ho faríem analitzant totes les arestes d’aquesta decisió, però no es el moment”, ha argumentat. 

Aposta pel “projecte de centre liberal”

Ciutadans manté al territori valencià pactes amb el PP, però també amb els socialistes. Fernando Giner, membre de l’executiva permanent del partit, s'ha preguntat davant les càmeres d’À Punt si “fa falta un projecte de centre liberal, que siga capaç d’entendre’s o si, per contra, deixem la política espanyola en mans de dos bàndols, d’uns contra els altres”. 

El compromís de la formació en la Diputació d'Alacant pretén aïllar aquesta aliança de la maror provocada per la moció a Múrcia. És un pacte similar al que han posat per escrit els dos socis de govern, el PP i Ciutadans, en la Junta d'Andalusia. 

També et pot interessar

stats