Ciutadans proposa una baixada d'impostos i ajudes als joves per a garantir una recuperació a llarg termini

Rebaixes en els trams autonòmics d'IRPF, un xec bebé, ajudes a la compra de la primera vivenda o la bonificació de les quotes dels nous autònoms són algunes de les mesures plantejades

Merino, aquest dilluns, en roda de premsa
Merino, aquest dilluns, en roda de premsa / À Punt NTC
25 d'octubre 2021 - 12:02

Ciutadans ha anunciat esmenes a la llei d'acompanyament als pressupostos, entre les quals hi ha algunes que pretenen abaixar impostos. La síndica portaveu de Ciutadans, Ruth Merino, ha remarcat aquest dilluns les mesures que el Consell hauria d'adoptar, una vegada que s'ha superat la part més dura de la pandèmia, mesures a més llarg termini i no tan electoralistes i a curt termini. Merino ha remarcat el gran potencial de la Comunitat Valenciana, però ha lamentat que a la mirada a curt termini del president de la Generaliat, Ximo Puig, s'uneixen les traves que posen els socis del govern del Botànic.

La síndica de Ciutadans s'ha tornat a mostrar molt crítica amb la llei d'acompanyament dels pressupostos de 2022 i ha anunciat una esmena a la totalitat a aquesta llei. "Dona l'esquena als valencians i és molt poc ambiciosa per a tot el potencial que té la Comunitat Valenciana", ha remarcat.

Merino ha lamentat també que el Consell no haja abaixat impostos, com podria haver fet. I ha anunciat esmenes parcials a la llei que representen una rebaixa fiscal "sensata i creïble". Un primer bloc d'esmenes se centra a la baixada d'impostos, de l'IRPF en el tram autonòmic el 2022 i el 2023. També es pretén complementar amb l'eliminació de l'impost de successions i donacions per als grups 1 i 2, entres altres mesures.

Un segon bloc d'esmenes anirà centrat en la joventut. Entre les propostes també hi ha mesures fiscals per a facilitar la compra de vivendes o un xec bebé d'uns 300 euros al mes que sí que ajude a fomentar la natalitat. Aquestes mesures s'uniran a altres, com la bonificar durant els dos primers anys d'activitat les quotes als autònoms.

Ciutadans estima que la baixada dels diversos trams, de mig punt en els primers, estalviaria 128 milions d'euros a tots els valencians i valencianes i que beneficiaria el 96% dels ciutadans de la Comunitat Valenciana. El partit vol que tots els trams de fins a 50.000 euros paguen menys IRPF.

Pel que fa a la bonificació de l'impost de successions i donacions, estalviaria uns 115 milions d'euros. Ciutadans també vol derogar l'impost de patrimoni, però és conscient que no és possible. Per això demana que el Consell passe de bonificar els primers 500.000 euros a 750.000 euros, com està recollit a escala nacional.

D'altra banda, la formació taronja vol donar 1.200 euros d'ajuda als joves per a comprar la seua primera vivenda i una bonificació en l'impost de transmissions per als més joves, o que l'Institut Valencià de Finances avale la compra de primera vivenda, entre altres.

També et pot interessar

stats