El CIS manté que el PSOE guanyarà les eleccions amb més d'un punt d'avantatge sobre el PP

L’esquerra aconseguiria poc més del 47% dels sufragis, mentre que quasi el 43% aniria a parar a la dreta

El candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez, en un mítin
El candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez, en un míting / Kike Rincon (Europa Press)

El PSOE s'imposarà al PP en les eleccions generals del 23 de juliol, segons el baròmetre flaix que ha publicat el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) aquest dilluns, últim dia en què es poden publicar enquestes. Quasi una setmana després del cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, el sondeig manté al capdavant als socialistes, que obtindrien el 32,2% dels vots estimats. Són 1,4 punts més que els populars, als que també atribueix una pujada que els situa en el 30,8% dels sufragis. 

El mostreig, realitzat a partir de 8.798 entrevistes entre el 10 de juliol, dia del debat, i el 12 del mateix mes, apunta a un creixement simultani en el vot estimat dels dos principals partits i col·loca en tercer lloc a Sumar, la coalició de partits encapçalada per Yolanda Díaz, amb el 14,9% dels suports. Aquesta força, que a la Comunitat Valenciana concorre en aliança amb Compromís, Podem i Esquerra Unida amb el nom Compromís-Sumar, perdria 0,6 punts respecte a l'últim baròmetre del CIS publicat a principis de juliol. En quarta posició quedaria Vox, que s'emporta l'11,8% dels vots, una dècima més. 

Amb aquestes dades, l’organisme que presideix Félix Tezanos vaticina que el bloc de l'esquerra aconseguirà el 47,1% dels vots el 23J i superarà en 4,5 punts el de les dretes, que es quedaria en un 42,6%. No obstant això, el bloc conservador s'hauria acostat un poc a les esquerres, sempre d'acord amb el baròmetre del CIS, degut principalment a la caiguda de Sumar i a la dècima recuperada per la formació de Santiago Abascal.

Els resultats fets públics pel CIS col·loquen aquesta enquesta preelectoral com l'única de totes les que s'han publicat aquests dies en diversos mitjans que situen el PSOE per damunt del PP. La resta augura una victòria dels populars de Feijóo, amb més o menys marge per a arribar a la majoria absoluta amb Vox.

D'altra banda, el sondeig revela una previsible caiguda de l'abstenció xifrada en 3,7 punts, perquè si en el baròmetre de juliol un 6% confessava que no aniria a votar, ara el percentatge es retalla al 2,3%. Paral·lelament, els indecisos descendirien des d'un 14,5% al 12,1 que declara ara no saber a qui votarà en les eleccions generals.

El PP, el partit més votat en les primeres paperetes per correu

El CIS ha apuntat al PP com el partit més votat entre l'electorat que ha emés el vot per correu en els nou primers dies en què es podien remetre les paperetes. Segons les dades de l'últim baròmetre preelectoral, el 29,7% de les persones enquestades ha donat suport al PP, mentre que el PSOE ha sigut el preferit del 28% en el vot postal. Segueixen, a continuació, Sumar (16,6%), Vox (5,4%) i EH Bildu (2,1%).

A més, l'enquesta pregunta si en el cas que no s'haguera emés encara el vot postal canviaria d'opinió i optaria per un altre partit, i el 95% de la mostra afirma que tornaria a votar la mateixa opció.

També et pot interessar

stats