El CIS situa Illa com a aspirant favorit a la presidència de la Generalitat de Catalunya

El TSJC ha acordat aquest dijous mantindre de manera cautelar la convocatòria d'eleccions al Parlament per al 14 de febrer.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa / Kiko Huesca (EFE)

El candidat del PSC, el ministre Salvador Illa, és l'aspirant a la presidència de la Generalitat favorit i també el millor valorat pels catalans, que l’aproven amb un 5, segons l'enquesta preelectoral publicada aquest dijous pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

A la pregunta "Qui preferiria que fora el/la president/a de la Generalitat en aquests moments?", el 22% dels enquestats assenyala Illa, que és el candidat favorit dels qui el 2017 van votar a socialistes, comuns i Ciutadans.

El segueixen la candidata de JxCat, Laura Borràs, amb l’11,1% dels suports, i el republicà Pere Aragonès, amb el 9%. Després se seituen el candidat de Cs, Carlos Carrizosa (3,4%); la de la CUP, Dolors Sabater, i el cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont, tots dos amb un 2,8%; la candidata dels comuns, Jéssica Albiach (2,6%); el presidenciable popular, Alejandro Fernández (1,7%); l'aspirant del PDeCAT, Àngels Chacón (1,2%); el candidat de Vox, Ignacio Garriga (1,1%), i la número u del PNC, Marta Pascal (0,6%).

Cal destacar que el 10,6% de les persones a qui es preguntar va respondre de manera espontània que "cap" dels candidats esmentats per l'enquestador.

Pel que fa a la valoració, el socialista Illa és l'únic que aprova, amb un 5 de mitjana, una nota que els qui van votar al PSC en les autonòmiques del 2017 eleven al 6,8 i els comuns al 5,9, dues dècimes per damunt de la nota que posen a la seua candidata. Per darrere d'Illa se situen Pere Aragonès i Laura Borràs, tots dos amb un 4,6 de mitjana; Dolors Sabater, amb un 4; Jéssica Albiach, amb un 3,8; Àngels Chacón, amb un 3,7; Marta Pascal, amb un 3,5; Carlos Carrizosa, amb un 2,7; Alejandro Fernández, amb un 2,6, i Ignacio Garriga, amb un 2,5.

Mentrestant, la secció 5 de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat aquest dijous mantindre de manera cautelar la convocatòria d'eleccions al Parlament per al 14 de febrer, després de rebre els arguments de la Fiscalia i la Generalitat. Amb aquesta decisió, el tribunal manté la mesura ja adoptada de manera cautelaríssima –sense sentir les parts–dimarts, que implica suspendre l'ajornament de les eleccions que el Govern va fixar per al 30 de maig.

Inhabilitació d'un any per a Bernat Solé

D'altra banda, el TSJC ha condemnat a un any d'inhabilitació i a una multa de 16.800 euros el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, d'ERC, per un delicte de desobediència greu en facilitar el referèndum de l’1-O a Agramunt (Lleida) quan era alcalde del municipi.

El pronunciament ha provocat que els expresidents de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra i Carles Puigdemont, traslladen el seu suport a Solé i crítiques d'ERC i del PdCat.

També et pot interessar