El PSOE retalla distàncies amb el PP i Sumar s'enfonsa més, segons el CIS

El baròmetre d'abril concedeix als populars el 33,5% dels vots i un 32,5% als socialistes, que recuperen posicions després de l'esclat del cas Koldo

Sánchez, aquest dimecres en el Congrés
Sánchez, aquest dimecres al Congrés / Mariscal (Efe)

El PSOE acurta distància i se situa a sols un punt del Partit Popular, que segueix al capdavant en vot estimat, segons el baròmetre d'abril del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Segons l'enquesta mensual, si se celebraren ara mateix eleccions generals, les guanyarien els d'Alberto Núñez Feijóo amb el 33,5% dels vots, però els socialistes recaptarien un 32,5% dels sufragis.

Des de març —i sempre d'acord amb les dades de l'enquesta elaborada per l'organisme que lidera Félix Tezanos— el partit de Pedro Sánchez puja més d'un punt en intenció de vot, mentre que els populars rebaixen el seu suport en mig, de manera que la competició en les urnes torna a estar un poc més renyida que el mes passat.

La recuperació dels socialistes es produeix després d'enfonsar-se en el baròmetre de març, difós en ple esclat del cas Koldo, i a costa de Sumar, que continua perdent suports i cau a la pitjor estimació en mesos. En abril el CIS atorga a la plataforma liderada per la vicepresidenta Yolanda Díaz el 8,2% dels vots, pràcticament un punt menys que en l'entrega anterior. El resultat l'allunya de la batalla pel tercer lloc, en què es consolida Vox amb el 10,1% de les paperetes, dues dècimes més que fa un mes.

L'escissió de Podem, que fa uns mesos va decidir abandonar la coalició de Sumar per a anar-se'n al Grup Mixt en el Congrés, és un altre factor que genera incertesa en el tauler de les esquerres. El CIS confereix ara als de Ione Belarra el 3,1% dels vots, pràcticament un punt més que el mes passat.

El baròmetre pronostica un empat entre els dos partits independentistes catalans, Junts i Esquerra Republicana, amb un 1,4% dels suports. I atorga al Partit Nacionalista Basc (PNB) i a Bildu un 1% i un 0,9%, respectivament. El Bloc Nacionalista Gallec (BNG), per a acabar, arreplegaria un 0,8% dels vots.

A més, el CIS situa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el líder polític millor valorat, amb una nota mitjana de 4,22 punts. El segueixen el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo (4,14); Yolanda Díaz (Sumar), que es queda amb un 4,07, i el president de Vox, Santiago Abascal, en última posició (2,81).

També et pot interessar

stats