Al cine per dos euros: qui, com i quan pot beneficiar-se de la mesura

El govern espanyol aprova un pla dotat amb deu milions d'euros per a la població major de 65 anys

Imatge d'arxiu d'un cinema
Imatge d'arxiu d'un cinema / À Punt NTC

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el full de ruta del programa que permetrà fixar un preu de dos euros, un dia a la setmana, per a les entrades de cinema que compre la població major de 65 anys. El govern estatal calcula que vora 9,5 milions de persones podran beneficiar-se de la mesura, anunciada el passat diumenge pel president, Pedro Sánchez, en un míting a Puertollano (Ciudad Real). 

L'objectiu del pla, proposat pel ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, és fomentar el retorn a les sales després de la pandèmia en un grup que s'està resistint especialment a reprendre els hàbits d'assistència que tenien abans que esclatara la crisi sanitària. Té assignat un pressupost de deu milions d'euros, es realitzarà en col·laboració amb el sector de l'exhibició i s'hi podran adherir els establiments que ho desitgen, ha indicat el ministeri en un comunicat.

Segons Cultura, s'observen notables diferències d'assistència al cine entre franges d'edat. Si el 49,3% dels joves de 20 a 24 anys hi va acudir almenys una vegada a l'any entre 2021 i 2022, el percentatge s'enfonsa fins al 6% en la població més major. L'executiu central recorda que, de tots els sectors culturals, el cinema és un dels més afectats per la covid-19 i incideix que aquesta iniciativa està alineada amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i amb l'agenda europea per a la cultura de la Comissió Europea. Encara que està en la senda de la recuperació, l'assistència a les sales es queda encara un 40% per davall de la mitjana registrada entre 2017 i 2019.

L'aprovació d'aquesta mesura coincideix just amb la celebració, aquesta setmana, de la Festa del Cinema. Des d'aquest dimarts i fins al dijous, les entrades de més de 300 sales de tot Espanya costaran només 3,50 euros per a tots els públics. 

El sector veu amb bons ulls aquest programa d'ajudes públiques per a fomentar l'assistència al cine. "En el moment actual, la prioritat de les sales és la recuperació de públic i, en aquest sentit, qualsevol mesura que es pose en marxa amb aquest objectiu és positiva per al sector", ha assenyalat en declaracions a Europa Press el director general de FECE, Luis Gil. No obstant això, queden a l'espera de reunir-se amb l'executiu per a conéixer els detalls de la iniciativa. "Encara és necessari definir com es desenvoluparà, esperem asseure'ns prompte amb el govern per a treballar sobre això", ha conclòs Gil.

També et pot interessar

stats