El CGPJ demana "contenció" a Sánchez després de les crítiques per la imputació de Begoña Gómez

L'òrgan de govern dels jutges, caducat des de fa cinc anys, demana el president espanyol que evite "qualsevol classe de juí" que "només contribueix al deteriorament" de "les institucions" i "la democràcia constitucional"

Vista de l'entrada a la seu del CGPJ, este dilluns
Vista de l'entrada a la seu del CGPJ, este dilluns / Sergio Pérez (EFE)

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat este dilluns per unanimitat una declaració per a demanar "contenció" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que fa a penes una setmana qüestionava en una nova carta a la ciutadania la citació judicial de Begoña Gómez, la seua dona, que es va fer pública només cinc dies abans de les eleccions europees. El jutge Juan Carlos Peinado investiga l'esposa de Sánchez per suposats delictes de corrupció en els negocis i tràfic d'influències, un cas que va obrir arran d'una denúncia del pseudosindicat Manos Limpias basada en retalls de premsa i almenys una informació que s'ha demostrat falsa.

El CGPJ ha avisat hui que la decisió judicial d'investigar Begoña Gómez mereix "el màxim respecte de tots" i que la missiva que el president socialista va fer pública el passat 4 de juny va fer una "valoració política de l'actuació d'un jutge instructor". "Fem una nova crida a la contenció i a evitar qualsevol classe de judici d'intencions que només contribueix al deteriorament de les institucions i, en definitiva, de la democràcia constitucional de què la independència judicial és un dels pilars fonamentals", assenyala la declaració institucional emesa hui.

Els vocals que integren l'òrgan de govern dels jutges —que tenen caducat el mandat des de fa més de cinc anys pel bloqueig del PP— han recalcat que "una vegada més" es veuen en la "necessitat" de recordar que "les resolucions judicials, si bé estan subjectes a la crítica moderada i racional dels qui discrepen d'elles i a la impugnació pels qui estiguen legitimats per a recórrer-les a través de les vies legalment establertes, mereixen el màxim respecte de tots i, de manera especialment qualificada, pels qui estan al capdavant de les institucions, sense cap excepció".

Sánchez va penjar el dimarts 4 de juny una nova carta adreçada a la ciutadania, sols hores després que el jutge Peinado decidira cridar-la a declarar com investigada el pròxim 5 de juliol. "Habitualment, s'ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d'una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans. En este cas, resulta evident que esta pràctica no s'ha respectat. Deixe al lector extraure les seues pròpies conclusions", assenyalava aleshores el cap de l'executiu estatal.

També et pot interessar

stats