Sánchez qüestiona en una nova carta que la citació judicial a la seua dona arribe cinc dies abans de les eleccions europees

Begoña Gómez declararà per la causa que té oberta per un presumpte delicte de tràfic d’influències i corrupció en els negocis

 

Pedro Sánchez i Begoña Gómez en la Cimera de la Comunitat Política Europea celebrada a Granada
Begoña Gómez, amb el seu marit i president del govern espanyol, en un acte a Granada / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de juny 2024 - 12:06 Actualitzat: 04 de juny 2024 - 21:36

En una nova carta a la ciutadania difosa a través de les seues xarxes socials, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha posat en dubte que la decisió judicial que afecta la seua dona arribe “només” cinc dies abans de les eleccions al Parlament Europeu, que a Espanya se celebren este diumenge. El cap de l'executiu ha assegurat que hi ha una “llei no escrita” de no dictar resolucions que puguen afectar el desenvolupament d’una campanya electoral i el vot de la ciutadania. “Resulta evident que esta pràctica no s’ha respectat. Deixe al lector extraure les seues pròpies conclusions”, ha afegit. 

Seguidament, Sánchez ha assegurat que tant ell com Begoña Gómez estan “absolutament” tranquils i ha subratllat que la seua decisió de seguir al capdavant de l'executiu es manté “més ferma que mai” davant d'una oposició que, diu, tracta de “forçar” la seua eixida. “Donat que tracten d’interferir en el resultat del pròxim 9 de juny, tant de bo els seus promotors —el senyor Feijóo i el senyor Abascal—, troben la resposta que mereixen en les urnes: condemna i rebuig a les males arts”, ha sentenciat. 

Begoña Gómez haurà de presentar-se davant del jutge el 5 de juliol. Està citada eixe dia, a les deu del matí, per a declarar per un presumpte delicte de tràfic d'influències i corrupció en els negocis, després que el jutge Juan Carlos Peinado ha obert una causa per a investigar la denúncia que va presentar Manos Limpias contra ella. Després de la decisió de Peinado, que va avalar l’Audiència de Madrid fa uns dies, ara Gómez haurà d’exposar davant del jutge la seua implicació, o no, en l’acusació que li atribueix Manos Limpias. 

Les diligències estan centrades en una sèrie de contractes públics adjudicats a empreses de Juan Carlos Barrabés, professor del màster de la càtedra de la Universitat Complutense que ella codirigia. L'empresari, president del grup Barrabés i administrador d’Innova Next fins a 2022, està citat en qualitat de testimoni este divendres 7 de juny, si bé la seua declaració està pendent d'un informe mèdic després d'al·legar problemes de salut.

El jutge ha accedit a la petició de l'advocat de Gómez de retardar les citacions previstes per a este dijous 6 de juny de diversos alts càrrecs de Red.es, ens públic que va adjudicar diversos contractes al grup de Barrabés en 2021. Però al lletrat, al qual la citació li coincidia amb el judici a Imanol Arias i Ana Duato per frau fiscal, va demanar l'ajornament, de manera que el jutge ha fixat les declaracions el diumenge 16 de juny.

A més, el magistrat ha acordat obrir una peça separada secreta per a determinar si entre els contractes investigats n'hi ha algun que haguera sigut subscrit amb fons europeus i la causa fora, per tant, competència de la Fiscalia Europea. L'obertura d'eixa segona peça separada declarada secreta —en una altra s'investiga la filtració d'un informe de l'UCO— obeeix a una reclamació de la Fiscalia Europea relativa a alguns dels contractes investigats.

El govern espanyol mostra la seua “estranyesa” per la citació en campanya electoral

En la mateixa línia que Sánchez, el govern espanyol en bloc ha mostrat la seua “estranyesa” davant la citació judicial en plena campanya electoral, encara que ha expressat la seua tranquil·litat, ja que insisteix que “no hi ha res de res”. La primera reacció de l'executiu ha sigut la de la seua portaveu i ministra d'Educació, Pilar Alegría: “El que hi ha és una campanya del fang de la dreta i de la ultradreta, del PP i de Vox, del senyor Feijóo i Abascal i grups d'ultradreta com a Manos Limpias i Hazte oir. Esta és la vergonyosa oposició que té hui el nostre país, fang i més fang”.

També la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha dit que “respecta” totes les decisions judicials, les que es dicten en campanya i les que no, si bé ha considerat que resulta “cridaner” que s'haja notificat pocs dies abans dels comicis. “Procedisc del món del dret i que la citació es notifique hui, si em permet amb ironia, és si més no cridanera. Però bo, malgrat totes les argúcies, nosaltres continuarem treballant per a donar una derrota democràtica al PP”, ha assenyalat.

D’altra banda, el diputat de Compromís adscrit al grup Sumar en el Congrés, Alberto Ibáñez, ha instat Sánchez que “més que escriure (missives) és necessari prendre cartes en l'assumpte” i aplicar mesures de democratització de l'Estat per a evitar el lawfare. “Urgeix democratitzar l'Estat prenent decisions que ajuden al fet que el poder circule i no s'estanque en unes poques mans. President Sánchez, no és la primera vegada que interfereixen en les urnes. Fem que siga l'última”, ha postil·lat Ibáñez.

PP i Vox demanen responsabilitats a Sánchez

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha exigit a Sánchez que “assumisca la seua responsabilitat” després de la citació. “Va arribar fa sis anys a la Moncloa dient abanderar la regeneració i ha acabat amb la seua esposa investigada en un jutjat. Li falta legitimitat per a despatxar un assumpte d'esta gravetat cridant fatxes, fang, ultres o Franco”, ha manifestat.

En un sentit semblant s’ha pronunciat el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha manifestat també que la nova carta del president del govern "no diu res" i només pretén "desviar l'atenció" dels verdaders problemes dels ciutadans i de la "corrupció política i econòmica" en el seu executiu.

També et pot interessar

stats