Celaá i Duque convocaran l'Observatori de Beques, set anys després de la seua última reunió

Els ministres han firmat una declaració per a iniciar els estudis amb l’objectiu de reformar el sistema de beques.

Celaá i Duque han comparegut aquest dimecres en roda de premsa. Europa Press
Celaá i Duque han comparegut aquest dimecres en roda de premsa. Europa Press

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, han firmat aquest dimecres una declaració per a iniciar els estudis orientats a la reforma del sistema de beques i ajudes a l'estudi.

El primer pas serà la reactivació de l'Observatori de Beques, Ajudes a l'Estudi i Rendiment Acadèmic, que es reunirà al llarg del mes d'octubre, amb la finalitat d’"analitzar el funcionament del sistema i contribuir a la millora de la seua eficiència". Aquest organisme no es reunia des de 2011.

El passat mes de juliol, el govern va anunciar la seua voluntat de reformar el sistema de beques i ajudes a l'estudi per "assegurar la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació, independentment de les circumstàncies econòmiques i personals de cada estudiant", apunten des del Ministeri.

Aquest sistema, com assenyalen Celaá i Duc, "no ha sigut reformat durant els últims sis anys, un període marcat per unes circumstàncies econòmiques i polítiques que han comportat nombroses retallades que no han fet sinó augmentar les necessitats i les demandes educatives dels grups més vulnerables".

Per a iniciar els estudis pertinents, s'ha convocat l'Observatori de Beques, Ajudes a l'Estudi i Rendiment Acadèmic, la funció del qual és assessorar i informar en matèria de beques i rendiment acadèmic "mitjançant l'elaboració d'estadístiques, indicadors i informes que contribuïsquen a millorar l'eficàcia i la transparència d'aquest sistema". Aquesta actuació, que fins ara s'havia circumscrit solament a l'àmbit universitari, s'ampliarà temporalment a l'educació preuniversitària amb la participació del Consell Escolar de l'Estat.

A més d'aquest organisme, en la composició de l'Observatori participen representants dels agents socials i dels estudiants, les comunitats autònomes i les universitats, i serà presidit conjuntament pels ministres d'Educació i Formació Professional i Ciència, Innovació i Universitats.

A través de la CRUE, les universitats espanyoles han valorat en un comunicat positivament la reactivació de l'Observatori de Beques i han tornat a reclamar que s'establisquen dues convocatòries anuals per a analitzar els resultats aconseguits i avaluar "l'equitat, eficàcia i eficiència amb les quals el sistema universitari espanyol desenvolupa les seues funcions".

També et pot interessar

stats