Cantó: ''Aspire a oferir una solució a totes aquelles persones cabrejades''
El candidat de Ciutadans a presidir la Generalitat, Toni Cantó, ha reiterat aquest divendres que, després de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril, vol encapçalar un govern conformat per la formació taronja i el PPCV de Bonig. Al seu parer, la seua candidatura aspira a "oferir una solució" a totes aquelles persones cabrejades per la gestió dels socis del Botànic: PSPV, Compromís i Podem. També ha dit que veu "una oportunitat" en l'electorat que encara està "indecís" i que vol "fer fora el tripartit". Cantó és el segon dels candidats a presidir el govern valencià que ha passat pel plató d'À Punt NTC en el marc de les entrevistes electorals que ofereix aquesta casa abans de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril.
Ha insistit que no pactarà amb els socialistes valencians després del 28 d'abril perquè, segons considera, Ximo Puig està "comodíssim amb el nacionalisme de Compromís i l'anticapitalisme de Podem". Per això, s'ha mostrat confiat que les xifres dels socis del Botànic no donen per a reeditar el pacte i es puga traslladar el pacte d'Andalusia. Preguntat pel paper de Vox en aquest acord postelectoral, ha insistit que li pareix una formació "populista" que proposa idees "excessivament fàcils" i no té alternatives per al que considera que són els principals reptes de la ciutadania: la recuperació econòmica i la creació d'ocupació.
Crítiques en educació i sanitat
En matèria educativa, Cantó ha assegurat que la prioritat de Ciutadans és traure els xiquets i les xiquetes valencianes dels barracons, i ha acusat el govern del Botànic de no haver complit les seues promeses en aquest àmbit. També ha carregat contra la llei de plurilingüisme del Consell i ha criticat "l'adoctrinament" que, al seu entendre, ha dut a terme Compromís, amb el conseller Vicent Marzà al capdavant d'Educació, en tractar d'imposar la llengua valenciana en les escoles. En la formació taronja, ha dit, plantegen un model lingüistic que torne als progenitors la llibertat de triar la llengua en què volen educar els fills i les filles. També ha assegurat que reduirà 750 milions d'euros de despeses perquè les famílies trien el centre educatiu.
Preguntat pel paper del valencià en la societat, Cantó ha defensat que ha de ser un mèrit i no un requisit, perquè "aporte" i no "aparte". "Ara mateix, en la valoració de molts professionals, el valencià compta més que un excel·lent en la carrera", ha assenyalat. Per això, en Ciutadans entenen que la llengua no ha de ser un impediment i que s'ha de garantir que "qualsevol espanyol" puga treballar a la Comunitat Valenciana.
La gestió en l'àmbit sanitari també ha centrat bona part de les crítiques del candidat de Ciutadans al govern que presideix Ximo Puig. Ha carregat contra les llistes d'espera en els hospitals públics i s'ha compromés a invertir 60 milions d'euros per a desencallar la situació.
Professionalitzar la gestió cultural
El cap de llista per Ciutadans ha descartat crear una conselleria de cultura perquè no la veu necessària per a canviar la gestió cultural: "El que fa falta és un conseller que no pense en la imposicio lingüística", ha dit. Ciutadans aposta per professionalitzar la gestió cultural i impulsar polítiques de suport a aquest sector, perquè ara mateix considera que està "abandonat". A parer seu, À Punt no satisfà l'impuls a l'audiovisual valencià que van prometre perquè, segons ha dit, el 70% de la graella que integra la programació l'elaboren empreses que s'ubiquen fora de la Comunitat Valenciana.
Violència de gènere
Pel que fa a les violències masclistes, Cantó ha dit que la prioritat és reconéixer i visibilitzar aquestes situacions. També ha criticat que l'actual Govern Valencià no ha complit el 58% de les mesures que havia promés en aquest àmbit. La seua proposta passa per signar un pacte d'estat per a traure aquest cas de la lluita partidista i per a auditar la despesa.
Reduir l'administració
A més, ha tornat a desgranar una de les mesures estrela de la formació pel que fa a l'aprimament d'estructures i duplicitats en el govern autonòmic, que passaria de tindre deu a set conselleries. L'objectiu, com ha recordat, és estalviar i llançar un missatge: que l'administració "no ha adequat la despesa a la nova realitat". També aposta per recol·locar algunes de les conselleries ja existents, com ara Infraestructures i Medi Ambient, a Alacant.
"Valentia" per a reformar el finançament autonòmic
Finalment, Cantó ha dit que cal "valentia" per a posar fi al problema d'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, i ha assegurat que, si Albert Rivera és president del govern espanyol, reformarà el model actual. "Vull un president valent que tanque tots els presidents autonòmics i no els deixe eixir fins que no es posen d'acord per a reformar el sistema del finançament autonòmic", ha afirmat.