Calvo pensa que les dones estan "perplexes i insegures" amb la llibertat de La Manada

El govern estudiarà personar-se en defensa de les víctimes d'abús sexual.

Carmen Calvo (dreta) en la Universitat de Salamanca.
Carmen Calvo (dreta) en la Universitat de Salamanca. / Efe: J. M. García.

La decisió de l'Audiència de Navarra que ha desembocat en la llibertat provisional dels cinc membres de La Manada sota fiança de 6.000 euros ha provocat una allau de reaccions en contra. L'última d'elles, la de la vicepresidenta del Govern i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, que ha assegurat que les dones estan "perplexes i insegures amb alguna decisió d'alguns tribunals" en una referència vetllada a la interlocutòria que ha obert la porta de la presó als cinc condemnats per abús sexual amb prevalència a una jove madrilenya en els Sant Fermins de 2016.

Per la seua part, la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, que anunciat que l'Executiu està estudiant com personar-se en defensa de les víctimes de delictes sexuals. Celaá, que ha explicat que estan "particularment sensibilitzats" amb delictes contra la llibertat i identitat sexual, ha fet explícit el compromís del Govern d'estudiar una reforma de llei en relació a aquest tema.

"Mentalitat masclista"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha opinat que la sentència sobre La Manada és conseqüència d'una "mentalitat masclista" que ha advocat per canviar. "Sóc respectuós amb les decisions judicials en un estat de dret, garantista", malgrat això creu que "fa falta un canvi de mentalitat", més enllà de variar les lleis.

També s'ha manifestat la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, que ha afirmat sentir "la mateixa estupefacció i indignació" que la ciutadania, i que li sembla "incomprensible" aquesta sentència. "S'ha de començar a entendre que el 8 de març de 2018 va ser un abans i un després en les polítiques d'igualtat", ha afegit.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a les institucions a "revisar el que s'hagi de revisar" en la legislació vigent per a evitar "missatges d'impunitat" davant una "violació múltiple", com en el cas de La Manada.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat que "és una mala notícia" que els "cinc energúmens" de La Manada surten de la presó perquè queda de manifest que "el dret no funciona" i "no serveix per a protegir les dones". "I si el dret no funciona, cal canviar el dret", ha afegit el líder de Podemos.

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, indicat que "com a responsable d'una institució democràtica" el primer que ha de dir és que "la convivència en els estats de dret es basa en la independència del poder judicial i en l'acatament de les sentències". També a afirmat que "com qualsevol ciutadà" no oculta la seua "sorpresa".

També et pot interessar

stats