Calvo demana que es considere agressió sexual quan no hi ha consentiment explícit

La vicepresidenta i ministra d'Igualtat proposa una reforma del Codi Penal perquè els tipus penals no depenguen de la interpretació dels jutges.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i el sotssecretari general del PP, Javier Maroto, durant la compareixença en la comissió al Congrés dels Diputats
La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i el sotssecretari general del PP, Javier Maroto, durant la compareixença en la comissió al Congrés dels Diputats / Javier Lizón (Efe)

La vicepresidenta del Govern i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, ha proposat la reforma del Codi Penal i de la Llei d'enjudiciament per a vincular els delictes sexuals a la falta de consentiment exprés. De manera que, si una dona no diu “sí” expressament, tota la resta és “no”. Així ho ha anunciat hui Calvo durant la intervenció en la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats, on ha incidit en la necessitat de fer reformes en aquest sentit per a garantir que els tipus penals no es posen "en risc" a través de la interpretació dels jutges.

"Ací és on està preservada la seua autonomia, la seua llibertat, i el respecte a la seua persona i a la seua sexualitat", ha defensat Calvo, qui ha subratllat les reformes que s'han realitzat en països com ara Suècia o que s'estan iniciant en altres, com Alemanya, per a millorar la seguretat de les dones.

Dotar de finançament els ajuntaments en la lluita contra la violència masclista

 

El Govern farà un esforç pressupostari per a dotar de més finançament els ajuntaments en la lluita contra la violència masclista i convertir-los en llocs que emparen ràpidament les dones víctimes de maltractament. Així ho ha anunciat hui la vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, durant la intervenció en la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats en la qual ha reconegut que els 20 milions d'euros dedicats als ajuntaments per a lluitar contra la violència masclista són escassos. "Ens disposem a fer un esforç pressupostari més gran del que es fa ara", ha afirmat la ministra. Això estava contemplat en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, decisió que el govern d'Espanya pren, en paraules de Calvo, "amb la total bona voluntat política i personal". El Pacte es coordinarà amb les comunitats autònomes i els ajuntaments i es materialitzarà en la conferència sectorial prevista per a aquest mes de juliol.

L'objectiu, segons l'executiu, és la devolució de les competències als ajuntaments i que aquests siguen el lloc d'empara pròxim de moltes dones que no saben on acudir, per això considera necessari centrar en aquestes institucions les polítiques d'auxili, amb polítiques socials "enfortides" i dotades de recursos econòmics per a prendre les primeres decisions.

Adequar la Constitució a un llenguatge "inclusiu" 

Una altra de les decisions del Govern, segons ha assenyalat, serà elaborar una futura llei de tracta contra els segrestos organitzats, el tràfic de dones amb finalitats d'explotació sexual, ja que, segons ha dit, les xifres són "escandaloses".

El govern també està treballant en el llenguatge i per això Calvo ha encarregat a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) un estudi per a adequar la Constitució a un llenguatge "inclusiu" que incloga les dones, perquè tenim una Constitució "en masculí", de "ministres i diputats, que es correspon a fa 40 anys". En opinió de Calvo, és necessari adequar la Carta Magna a un llenguatge "correcte i verdader ajustat a la realitat d'una democràcia que transita entre homes i dones".

Però, a més, el govern treballa en una normativa sobre la racionalització dels usos horaris i usos del temps, "un dels problemes més greus que tenim les dones" i que, al seu parer, s'ha de traslladar al debat polític per a evitar que siguen les dones qui, a costa del seu oci, tranquil·litat, salut i equilibri, resolguen aquestes qüestions.

"Necessitem rehumanitzar el món", ha subratllat Calvo, qui ha avalat la necessitat que la dona reivindique espais individuals en l'àmbit cívic i deixe de ser "un apèndix de la vida i el benestar dels altres".

945 assassinades per violència masclista

La vicepresidenta del govern espanyol ha anunciat en la mateixa intervenció que a partir d'ara les víctimes mortals per violència masclista es deixaran de comptabilitzar per anys i començaran a sumar-se en un còmput general, que comença des que existeixen estadístiques i que eleva a 945 les mortes per violència masclista. La intervenció de la ministra ha començat recordant les 21 dones assassinades fins ara enguany. Segons Calvo, "és un vertader horror d'aquesta societat i és responsabilitat de tots frenar-lo". La responsable afirma que utilitzar el còmput general ajuda a visibilitzar aquest horror, perquè el còmput anual fa que les dones assassinades semblen menys. 

Calvo ha insistit en la necessitat de treballar en la prevenció i educar a les aules, i ha reconegut que, quan una dona ha denunciat i és assassinada, és senyal que han fallat les mesures de protecció, però ha subratllat que les dones que no denuncien són més difícils de protegir, per la qual cosa aquestes han de fer un pas avant i denunciar. 

També et pot interessar

stats