El Botànic i Cs secunden rebaixar el llistó electoral, però ho veuen "complicat" abans d'eleccions

Ciutadans, un dels beneficiats de la mesura, assenyala que Mazón s'oposa perquè "té por" i el PP "replica que no jugaran a salvar el soldat Puig"

La síndica de Ciutadans, Mamen Peris, aquest dijous
La síndica de Ciutadans, Mamen Peris, aquest dijous / À Punt NTC

Ciutadans reobri el debat del 3% a les Corts, però la rebaixa del llindar electoral que proposen és pràcticament impossible. En l'actualitat, la barrera està en el 5% per a tindre representació i, per a canviar-ho, fan falta 66 diputats. Els comptes no ixen.

A Ciutadans el vent electoral no li bufa a favor. Podria quedar fora del parlament valencià en les pròximes eleccions i, per això, vol abaixar el llindar d'accés a les Corts del 5% al 3%.

Una reforma de la Llei electoral valenciana, inclosa en el pacte del Botànic, però que dorm als calaixos des del 2015. Compromís ara està pel canvi i Unides Podem, que també podria tindre dificultats d'accés a les Corts, també.

Falta un vot

La clau està en els vots necessaris per a possibilitar la rebaixa al 3%. Segons la llei, hi han de votar a favor dos terços de la cambra, és a dir, 66 diputats. El Botànic posaria els seus 52 vots, Ciutadans (segons la síndica), 13 més. I la suma fa 65, així que en falta 1.

El PSPV, Compromís i Unides Podem han recalcat aquest dijous que sempre han defensat la rebaixa del llistó electoral del 5% al 3%, però veuen "complicat" que puga aprovar-se la reforma de la llei electoral valenciana abans dels comicis perquè només queden dos plens i, sobretot, perquè aquesta modificació requereix un vot més dels 13 que té ara el grup de Cs.

La clau està en el vot que cal, que només pot eixir bé dels 5 trànsfugues de Ciutadans, que òbviament hi estan en contra, o de Vox, que també s'hi oposa.

Des de la formació taronja, la síndica, Mamen Peris, ha assenyalat que no ha sigut el seu grup el que ha obert ara la qüestió i ha apuntat que la posició contrària del president dels populars, Carlos Mazón, és perquè és "un líder una mica fràgil i té por".

Des del PP, el diputat Alfred Castelló replica que no perdran un minut en aquesta maniobra que només és "per a salvar el soldat Puig" i Vox s'oposa a llevar una norma que "ha ajudat a la governabilitat mantenint partits insignificants fora".

També et pot interessar

stats