El PSPV proposa reduir la barrera electoral al 3% sense avisar la resta de grups polítics

Els socialistes defenen que la proposició de llei es tramite per lectura única en els mesos de desembre o gener.

El portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata
El portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata

El PSPV ha proposat aquest dijous modificar la Llei electoral valenciana per a reduir la barrera electoral del 5 al 3%. La mesura ha agafat de sorpresa la resta dels grups polítics que estan representats a les Corts, inclosos els socis del govern valencià. El que plantegen els socialistes és una reforma exprés que es podria tramitar en els mesos de desembre o gener per lectura única a les Corts.

El síndic socialista, Manolo Mata, ha afirmat que, d'eixir endavant, la rebaixa ja podria ser aplicada en les properes eleccions autonòmiques, que se celebraran en 2019. Per això, ha instat totes les forces polítiques que porten la reducció de la barrera electoral en el seu programa a sumar-s'hi a la proposició de llei que el PSPV registrarà a la cambra legislativa, on haurà de ser debatuda i votada. Perquè tinga llum verda es necessita el suport de 66 diputats i diputades, és a dir, un terç del parlament autonòmic.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha manifestat la seua sorpresa per l'anunci perquè s'ha produït, segons ha dit, quan encara no s'havia convocat la comissió parlamentària que ha d'abordar la futura reforma de la Llei electoral valenciana. D'acord amb Ferri, la reforma haurà de ser “molt més extensa” que una rebaixa del llistó electoral al 3% i per això espera que aquest moviment no siga un intent el PSPV per a “acabar amb el debat”.

Podem considera que el PSPV ha donat “un salt al buit” perquè necessita “una majoria qualificada que no té” per a tirar avant la proposta, mentre que Ciutadans recrimina que la iniciativa “dinamita tots els ponts establits” entorn de la reforma electoral. El PP, per la seua banda, creu que el PSPV té “massa pressa per trencar el Pacte del Botànic”.

També et pot interessar

stats