El Botànic aprova la llei de benestar animal i l’Agència de Canvi Climàtic en la recta final de la legislatura

El Consell també té previst aprovar abans de les eleccions la llei d'habitatges col·laboratius, la de participació ciutadana i la del despoblament

Les Corts Valencianes, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Queden poques setmanes abans que acabe la legislatura i les Corts s'afanyen a aprovar les lleis que encara estan pendents. La coalició del Botànic vol tancar el curs polític amb els deures fets, motiu pel qual ha portat cinc textos legislatius al ple d'aquest dimecres, que ha viscut una jornada maratoniana de més d'onze hores amb la participació de tots els grups polítics. Dos d’aquests textos, el de la llei de benestar animal i l'Agència Valenciana del Canvi Climàtic, s’aproven aquest dijous; els altres tres quedaran pendents per a l’últim ple, que està previst se celebre al final de març. Segons ha afirmat Pilar Lima, síndica d’Unides Podem, “serviran per a dir que hi haurà un Botànic III”.

La llei de benestar animal autonòmica, a diferència de l'estatal, protegeix els gossos de caça. També els de rescat, però la llei puntualitza: si resulten ferits en l'exercici de les seues funcions, no es considerarà maltractament, tal com ha aclarit David Calvo, diputat del PSPV. En Compromís, Cristina Rodríguez ha assegurat que una part del sector ha fet males pràctiques, com el maltractament, que ara es recull en aquesta llei.

La norma s'aprova amb les crítiques de la Federació de Caça que, com l'oposició, adverteix de la “possible inconstitucionalitat” en paraules d'Eduardo del Pozo, diputat de Ciutadans. José Luis Aguirre, diputat de Vox, ha afirmat que aquesta llei “entra en contradiccions”. 

Pel que fa a la creació de l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic, el Botànic porta arrossegant aquesta entitat des del 2018. Fonts del Consell han assegurat que crear l'agència s'ha plantejat amb una llei pròpia "pel pes polític que té lluitar contra el major repte que té el planeta" i per a acompanyar una norma tan tècnica com la de canvi climàtic. L'objectiu és completar la llei de canvi climàtic de la Comunitat Valenciana amb un organisme encarregat d'executar les mesures per a lluitar contra l'emergència climàtica. Per a l'oposició, no és més que “un altre muntatge" i "una despesa innecessària", segons ha remarcat Elisa Díaz, diputada del PP. 

En aquesta recta final de la legislatura, el Botànic també ha portat a les Corts la llei contra el despoblament, que afecta una quarta part dels pobles valencians i que inclourà els municipis de menys de 300 habitants, tal com ha avançat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. En un ple extraordinari al final de març, el Botànic també aprovarà la llei d'habitatges col·laboratius i la de participació ciutadana.

També et pot interessar

stats