Borrell: “Sabia que el meu viatge a Rússia comportaria riscos”

Assegura que va assumir els costos perquè la institució condemna com s’ha gestionat l’afer Navalni.

Josep Borrell, parlant, durant la visita a Rússia.
Josep Borrell, parlant, durant la visita a Rússia. / Olivier Hoslet / Pool (Efe/ Europa Press)

L’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha assegurat aquest dimarts que abans de desplaçar-se a Moscou sabia que el seu viatge comportava riscos. Borrell s’ha manifestat d’aquesta manera durant el debat al Parlament Europeu sobre les relacions entre la Unió Europea i Rússia.

Borrell va oferir divendres passat una roda de premsa a Moscou al costat del ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, envoltada de polèmica perquè el titular rus va afirmar que la UE no és "un soci fiable" i va comparar l'opositor empresonat Aleksei Navalni amb els polítics independentistes catalans presos pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017.

Divendres passat Moscou va anunciar l'expulsió del seu territori de tres diplomàtics de Suècia, Polònia i Alemanya. Per aquest motiu un total de 81 eurodiputats conservadors, ultranacionalistes i liberals, han demanat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que exigisca la dimissió de l'alt representant de la UE. Des de les files del Partit Popular Europeu i els Conservadors, que han qualificat la visita d’"inútil" i "contraproduent”.

“Aquesta visita comportava riscos manifestos que jo vaig assumir perquè nosaltres condemnem com s’ha gestionat l’afer Navalni”, ha dit Borrell durant el debat.

Els signants de la petició consideren que l’expulsió dels tres diplomàtics hauria d’haver portat Borrell a enviar "un senyal decidit" finalitzant la seua visita en assabentar-se’n.

Els parlamentaris que signen la carta, entre els quals figura un únic espanyol, l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch, diuen que estan "molt preocupats pels fets humiliants" en la visita, "que han danyat enormement la reputació de la Unió Europea".

També et pot interessar

stats