El bo viatge es combina per a abastar la Comunitat Valenciana i les Balears

És un dels acords fruit de la segona cimera entre les dues autonomies aquest dimecres i dijous a València

El bo viatge tributa a Hisenda
El bo viatge es combina per abastar la Comunitat Valenciana i les Balears / À Punt NTC

El bo viatge que la Generalitat va posar en marxa el 2020 s’ampliarà per abastar també les Balears, i a la comunitat veïna el posaran en marxa amb les mateixes condicions. És un dels anuncis que han fet el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la clausura de la cimera bilateral entre les dos comunitats autònomes, on també ha participat la presidenta balear, Francina Armengol, i una de les mesures que inclou l'acord de València, signat aquest dijous per tots dos.

El programa Val-Bal oferirà a la ciutadania de tots dos territoris descomptes per a viatges entre totes dues comunitats, dins de l'objectiu d'incentivar el turisme en temporada baixa. S'habilitarà una plataforma digital amb l'oferta conjunta d'empreses dels dos destins, amb allotjaments, empreses de serveis turístics i companyies de transport aeri i marítim que connecten les dues autonomies. El sector públic aportarà la plataforma i la promoció, i les empreses adherides aplicaran un descompte del 15% sobre el preu de mercat.

El cap del Consell ha destacat que el bo viatge és una iniciativa pionera i que ambdós governs volen fer un pas més enllà perquè la subvenció turística siga vàlida no només en el territori de la pròpia comunitat, sinó també en la veïna. “Volem que aquest bo viatge Val-Bar siga per a valencians que vagen a les Balears i per a la gent de les Illes que vinguen a la Comunitat Valenciana". 

Aquesta és només una de les conclusions de la segona cimera bilateral entre la Comunitat Valenciana i les Balears, que té lloc aquest dimecres i dijous a València complint l’acord a què es va arribar en la primera trobada de fer d’aquestes reunions una cita anual. 

Es tracta d’un espai de diàleg entre les dues autonomies que respon a la voluntat del president de la Generalitat, Ximo Puig de fer intercanvi permanent amb la resta de comunitats autònomes, en què representants de tots dos governs, agents socials i econòmics han buscat solucions que milloren la qualitat de vida de la ciutadania i més vincles dels dos territoris amb Espanya i Europa.

Un altre dels acords assolits entre els governs valencià i balear durant la cimera és instar el govern central a aprovar una llei estatal d'habitatge que permeta controlar el preu del lloguer. Així mateix, han reclamat altres qüestions, com ara que el govern i la UE tinguen una implicació efectiva en la protecció del Mediterrani, i un esforç al PP per a desbloquejar la reforma del model de finançament autonòmic.

També han acordat demanar al Govern un fons estatal de formació per a empreses i treballadors turístics gestionat des de les comunitats autònomes, que permeta mantindre l'alta laboral de fixos discontinus en temporada baixa i augmentar la capacitació d'aquests treballadors.

Totes aquestes propostes s'inclouen en la Declaració de València, signada per Puig i Armengol al Palau de la Generalitat, en la qual també es reivindica la via de la cooperació i d'una major cogovernança, la "via mediterrània" i un pacte "inajornable" i urgent per a reformar el sistema de finançament autonòmic que acabe amb les desigualtats de l'actual.

També et pot interessar

stats