El Bloc-Compromís passa a ser Més-Compromís i vota la direcció del partit

L'actual secretària general, Àgueda Micó, i l'alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz, es disputen el lideratge del partit, soci majoritari de la coalició Compromís

Àgueda Micó durant el VIII Congrés nacional del Bloc
Àgueda Micó durant el VIII Congrés nacional del Bloc / Bloc-Compromís

El Bloc-Compromís ha canviat el seu nom per Més-Compromís amb el suport del 55,4% de la militància, mentre que un 43,19% ha preferit mantindre el nom original. La votació ha tingut lloc aquest dissabte durant el huité congrés nacional del partit a Fira València, on vora 800 delegats i delegades decideixen també la nova direcció de l'organització política.

Dos candidats, amb idees oposades sobre com ha de ser el futur del partit, es disputen el lideratge de la formació. D'una banda, l'actual secretària general, que parteix com a favorita. De l'altra, l'alcalde de Bellreguard, Alexandre Ruiz.

Micó ha defensat un “valencianisme del segle XXI”, que funciona com a eix central de la vertebració nacional i popular del País Valencià, a través de les lluites ecologista, feminista, d'esquerres, per la cohesió social i la lluita antifeixista. La candidata a la reelecció té el suport dels pesos pesants del partit al capdavant de les institucions: el conseller Vicent Marzà és l'alma mater i el redactor de la ponència política; el diputat al Congrés, Joan Baldoví, el president de les Corts, Enric Morera i el síndic Fran Ferri també espenten en aquesta direcció.

L'altre candidat, Alexandre Ruiz, alcalde de Bellreguard, s'ha envoltat d'alcaldes i regidors i té simpaties en el corrent Bloc i País. No vol que el partit acabe diluint-se en Compromís i vol posar en valor el caràcter nacionalista i sobiranista de la formació.

Públic assistent al VIII Congrés anual del Bloc
Públic assistent al VIII Congrés anual del Bloc / Bloc-Compromís

De les 284 esmenes presentades a les dues ponències, 190 -un 67% del total- han sigut objecte d’acord entre els autors de les esmenes i els equips ponents, bé incorporant-se directament al text, acordant-ne la retirada o consensuant una redacció alternativa. Així, es debatran durant el congrés 69 esmenes a la ponència d'estatuts i 47 més a la ponència política. Entre aquestes, destaca la recuperació del dret civil valencià i desenvolupar un nou estatut d'autonomia, impulsada pel regidor de Cocentaina, Jordi Pla.

Iniciatives com afegir a la descripció del partit la paraula “antifeixista” o llevar-li que és “d’esquerres”, una proposta del candidat a liderar-lo, Àlex Ruiz, no han aconseguit el mínim de cent vots necessaris per a ser sotmeses a debat de la militància.

Els debats congressuals han arrancat aquest dissabte al matí amb l'elecció de la mesa i la votació de l'informe de gestió de la secretària general, Àgueda Micó que ha sigut aprovat per la militància amb 366 vots a favor, 80 en contra i 29 abstencions. Micó ha agraït el suport a la seua gestió "després de 5 anys difícils, amb moltes eleccions i presencia a moltes institucions del País", on ha assegurat que l’Executiva Nacional haja tingut molta feina. A continuació, s'ha iniciat el debat de les esmenes a la ponència d'estatus, que inclouen la votació de canvi de nom de la formació a Més Compromís. A les 13:30 s'ha iniciat el termini per a la presentació de candidatures a la secretaria general, que es votarà diumenge fins a les 16:30 hores.

També et pot interessar

stats