Àgueda Micó (Bloc): "Volem sumar més gent i actualitzar-nos sense perdre el que som"

La candidata a la reelecció ofereix un valencianisme del segle XXI, que té com a eix central la vertebració nacional i popular i que es cus a través de les lluites ecologista, feminista i d'esquerres

Àgueda Micó en 'Les notícies del matí / À Punt NTC

El VIII Congrés Nacional del Bloc, que se celebra aquest cap de setmana a València, ha de marcar el futur de la formació, membre principal de Compromís. El congrés començarà amb l'informe de gestió d'Àgueda Micó, secretària general i candidata a la reelecció amb la plataforma "Força, poble, futur". Micó ha destacat en Les notícies del matí que l'objectiu de la seua candidatura ara "és sumar més gent i actualitzar-se sense perdre el que som".

La secretària general ha fet balanç des de l'últim congrés nacional el 2016 en un període, ha dit, amb sis eleccions i una pandèmia. "Per a nosaltres era clau que el govern del Botànic i els governs del canvi en els ajuntaments eixiren bé i que els ciutadans veren que valencianisme polític quan té l'ocasió de governar fa les coses ben fetes".

Micó ha indicat que, amb el nom de la "revolució valencianista", en aquest congrés volen "actualitzar el valencianisme", perquè els projectes han de ser "útils" a la ciutadania. Un projecte que es basa en la defensa del nostre territori, l'autogovern, ser valencià dins de l'Estat i la lluita pel finançament. "En el congrés volem oferir eixe valencianisme del segle XXI, que tenim com a eix central la vertebració nacional i popular del País Valencià i que es cus a través de les lluites ecologista, feminista, d'esquerres, per la cohesió social i la lluita antifeixista".

"Volen oferir eixe valencianisme del segle XXI, que té com a eix central la vertebració nacional i popular i que es cus a través de les lluites ecologista, feminista, d'esquerres, per la cohesió social i la lluita antifeixista"

A banda, de tot el vessant ideològic i estratègic, ha dit que cal avançar en el sistema organitzatiu per a donar resposta. Així, la seua candidatura proposa fer una transformació per a introduir millores en les relacions locals i comarcals "per a enfortir l'organització des de la base", en una comunitat molt complexa i difícil de vertebrar. "Necessitem respostes diferents segons les parts del territori, per això parlem de representats territorials que treballaran en els nostres col·lectius de Vinaròs a Elx". També pensa que és important créixer en els moviments socials, per això Micó ha dit que han creat "la figura de l'activista, persones que poden participar en el nostre projecte polític sense ser militants".

Micó proposa una candidatura "transversal" amb persones amb experiència i joves, que vol conjugar les diferents ànimes del partit. "El nostre projecte polític la base és el municipalisme, venim dels pobles, forma part del nostre ADN, del treball local i comarcal, això no vol dir que també hagen assumit altres esferes del govern, i és important que representen el conjunt".

Davant de les crítiques de l'altra candidatura, liderada per l'alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz, que els reprotxa que estiguen abandonant part de les essències del Bloc, Micó considera que qui fa aquestes afirmacions no ha entés la ponència del partit, ja que la base sempre sigut la vertebració nacional i popular del país. "La nostra forma de ser valencianistes està molt arrelada a la nostra defensa pel territori, al nostre treball en els ajuntaments per a aconseguir eixa cohesió social", ha afegit.

En aquests moments veu difícil una integració dels dos corrents, perquè el model d'obertura de sumar més gent no és compartit per l'altra candidatura, que mira més per cap a dins. "El més important és remar junts l'endemà del congrés".

Canvi de nom a Més Compromís

Respecte a si la militància avalarà el canvi de nom del partit, Més Compromís, després que en la primera votació la participació no va ser massiva, la secretària general del partit ha dit que caldrà espera a demà. Però ha apuntat que "té sentit que una actualització puga vindre per un nom que mostre eixes ganes de sumar més gent. Espere que la gent ho avale".

Un congrés en el qual s'ha presentat una esmena per a la reforma de l'estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana. Sobre això, la secretària general del Bloc afirma volen que hi haja "un aprofundiment en l'autogovern dels valencians".

 

"Governar amb el PSPV és governar amb el fre de mà posat perquè els costa tirar endavant polítiques estrictament socials, d'esquerres i transformadores que tenim pactades en el Botànic"

Sobre les discrepàncies evidents entre els socis majoritaris del Botànic respecte al finançament o a la fórmula per a dur a terme la reversió de l'Hospital de Torrevella, Micó ha posat en relleu que "l'acord del Botànic està a prova de bombes, encara que poden discrepar en algunes qüestions". Així, ha assenyat que al Partit Socialista li falta un poc de cultura de pacte i que "governar amb el PSPV és governar amb el fre de mà posat perquè els costa tirar endavant polítiques estrictament socials, d'esquerres i transformadores que tenim pactades en el Botànic".

Mobilització pel finançament

Pel que al finançament, Micó ha dit que Compromís té claríssim que és necessari i urgent la reforma del sistema de finançament i que mentre es negocia hi haja una compensació "perquè ens juguem el pa de cada dia de la nostra gent". Així, ha dit que veu possible una manifestació on estiga tota la societat valenciana representada, en la qual estarà Compromís i pensa que estarà tot el govern del Botànic.

"Ens haguera agradat una amnistia per a tots els presos polítics. L'única via de solució passa per la via pactada i dialogada i que puga haver-hi una consulta als ciutadans de Catalunya"

La setmana ha vingut marcada pels indults, i la postura del Bloc, segons Àgueda Micó, és que els indults no s'haurien d'haver dut a terme perquè les persones no haurien d'haver estat empresonades per una sentència "injusta i desproporcionada que al final ha judicialitzat un conflicte que és polític". "Ens haguera agradat una amnistia per a tots els presos polítics. L'única via de solució passa per la via pactada i dialogada i que puga haver-hi una consulta als ciutadans de Catalunya".

També et pot interessar

stats