Barrera: "Amb el Botànic no hi hauria any Estellés. No tenien res preparat"

El vicepresident nega censura en la programació cultural i assegura que la seua conselleria només ha marcat com a línia roja les referències al País Valencià

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera / À Punt NTC

El vicepresident primer del Consell, Vicente Barrera, ha acusat l'oposició de mentir sobre l'any Estellés. La Generalitat ha renunciat a commemorar el centenari del poeta de Burjassot, que sí que homenatjarà el Ministeri de Cultura, però segons Barrera el Consell tampoc ho hauria fet si haguera continuat format per forces progressistes. "Si haguera continuat el Botànic no hi hauria any Estellés, perquè no hi havia res preparat", ha explicat en una entrevista a Les notícies del matí. Barrera assegura que el juliol del 2023, quan es va incorporar a la cartera de Cultura i Esport, encara no s'havien fet gestions, quan estos esdeveniments es preparen amb un any d'antelació. Barrera ha acusat l'oposició d'instrumentalitzar Estellés "perquè alguna vegada va cantar als països catalans" i ha retret el Botànic que no celebrara l'efemèride d'intel·lectuals com Samuel Ros, Josefina Lázaro o Vicente Gaos "perquè no estaven tan alineats amb la política pancatalanista que defenen".

Nega que hi haja cap pulsió censora en la programació cultural i justifica les decisions de la Conselleria de Cultura en el respecte a la legalitat. Marca com a línia roja la referència al País Valencià que connecta amb l'aspiració de la unitat territorial amb Catalunya i les Balears, contrària a l'Estatut d'Autonomia. "No eixirà de la meua Conselleria un euro per a finançar el País Valencià", ha assegurat.

No eixirà de la meua conselleria un euro per a finançar el País Valencià. Llevat d'eixe punt roig donem tota la llibertat del món

Barrera ha explicat la preferència per una "cultura blanca" que va manifestar en una altra entrevista. Segons ha raonat, "no vol dir que la cultura no siga combativa", sinó que estiga despolititzada. En este sentit ha denunciat que durant el Botànic "la cultura ha sigut arma en mans dels polítics per a defensar la seua cultura identitària, el País Valencià i els països catalans". "Vull posar fi a això i retornar la llibertat al sector cultural" ha manifestat el conseller que assegura que "es pot fer el que es vulga, sempre que estiga dins el marc normatiu", del que exclou el terme País Valencià. "Llevat d'eixe punt roig, donem tota la llibertat del món, perquè la funció del conseller és fomentar la cultura, no dictar-la".

Com a exemple de la presumpta politització dels grups del Botànic sobre la Cultura ha recordat un episodi personal, pel qual s'ha mostrat molt ofés: la no aprovació en la Junta de Districte del barri de Ciutat Vella, al centre històric de València, de les propostes que va fer des de la condició de veí per a organitzar un espectacle infantil amb carretó (un cap de bou simulat sobre una roda) i una exposició de fotografia taurina per a adults. Segons Barrera van ser les úniques activitats que no van passar el filtre municipal ["corró ideològic" en paraules del vicepresident] en els quatre anys que les va demanar, quan hi havia una majoria progressista en la Junta, un fet que considera un acte de "censura i repressió". "Van ser rebutjades per la majoria dels vots, que eren dels comunistes de Podem, els socialcomunistes del PSOE i els independentistes de Compromís" ha recordat Barrera que entén que les forces progressistes "estan favor de la llibertat i la tolerància, però de la seua".

Davant les lleis de la confrontació se n'havia de fer una altra de concòrdia per a tancar ferides

El conseller de Cultura i Esport ha defés la contestada proposició de llei de concòrdia, impulsa pel PP i Vox per a substituir la llei de memòria democràtica de la Generalitat. En la seua opinió, les normatives de memòria impulsades des de temps del president del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero reobrin ferides i apel·len a "una suposada reparació que no ho és, sinó una confrontació" perquè "exclouen mig Espanya". "Pensem que davant d'estes lleis de confrontació se n'havia de fer una altra de concòrdia per a tancar ferides (...) la llei de concòrdia ve a reparar, reconéixer crims d'un costat i d'un altre. Quin problema té l'esquerra amb la igualtat?", s'ha preguntat.

El vicepresident primer també s'ha pronunciat sobre la retirada i reaparició del president del govern Pedro Sánchez. I ho ha fet en un to molt crític, en línia amb les manifestacions que ja va fer dilluns. Considera que Sánchez és "un autòcrata que res tenia a meditar" i que ha mentit a la ciutadania perquè "la decisió estava presa" i entén que forma part "d'una estratègia més". Segons Barrera, Sánchez "vol patent de cors per a la seua família i el seu entorn", respecte de les crítiques i per a aconseguir-ho vol prendre el control de les dos institucions de l'Estat que encara no domina, el Suprem i el Consell General del Poder Judicial.

Sánchez és un autòcrata que vol patent de cors per a la seua família i el seu entorn

"Està disposat a tot, és perillosíssim el que vol ver amb la justícia i els mitjans de comunicació", ha afirmat Barrera, que ha insinuat que el punt i a part anunciat per Sánchez vindrà acompanyat de restriccions de llibertats. Accions que Barrera creu que s'emparen en una instrumentalització dels valors de la democràcia. "Heu de tornar a votar-me, perquè si no sou uns feixistes. Només jo represente la democràcia, només jo represente els valors democràtics i tota la resta és feixisme i caos. Això és un dels missatges que està llançant", ha advertit.

També et pot interessar

stats