Urtasun: "Crec que era obligació del Ministeri de Cultura fer l'any Estellés"

Barrera afirma que prepara activitats pel centenari del naixement d'Estellés i enlletgeix al ministre Urtasun que faça "apologia del pancatalanisme"

Urtasun ha avançat detalls de la celebració al costat de la presidenta del centenari,  Carmina Andrés, en el Centre de Cultura Contemporània Octubre
Urtasun ha avançat detalls de la celebració al costat de la presidenta del centenari, Carmina Andrés, a València / Ministeri de Cultura

No ho organitzarà la Generalitat ni la Conselleria de Cultura, però finalment hi haurà Any Estellés impulsat pel Ministeri de Cultura. El titular de Cultura, Ernest Urtasun, ha presentat a València el programa d'actes commemoratius amb el qual el Ministeri de Cultura s'uneix a la celebració del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924-València, 1993), considerat un dels renovadors de la poesia en valencià del segle XX.

Urtasun ha estat al Centre Octubre de València sense mantindre cap contacte amb l'executiu valencià, però sí amb polítics de Compromís i el PSPV. Allà, ha presentat una agenda d'activitats en un homenatge, ha dit, "a l'altura que es mereix un poeta imprescindible de la literatura valenciana, espanyola i universal".

En aquest sentit, el ministre de Sumar ha destacat de la figura d'Estellés "el compromís polític per la justícia social i la labor per la recuperació i la difusió de la llengua valenciana durant i després del franquisme".

En l'agenda d'actes propis, que es desenvoluparan en col·laboració amb ajuntaments i altres entitats, destaquen recitals poètics, taules redones, un club de lectura i accions de difusió en l'exterior.

Crec que era obligació del Ministeri de Cultura fer l'any Estellés; si hi ha altres administracions que han decidit no fer-ho, són elles les que han de donar les explicacions, però el ministre tenia clar que aquest any s'havia de declarar.

A més, Urtasun ha anunciat que el ministeri col·laborarà amb la Plataforma Cent Estellés, que presideix la filla del poeta de Burjassot en tot un seguit d'actes.

Institucions com ara la Diputació de València han organitzat diferents actes per a commemorar el centenari del naixement del poeta de Burjassot, en contrast amb el silenci de la Generalitat i de la Conselleria de Cultura.

El passat 8 de febrer, els vots en contra del PP i Vox rebutjaven a les Corts la proposta de Compromís de declarar 2024 com a Any Estellés.

Barrera afirma que prepara activitats sobre Estellés

Per la seua banda, el vicepresident de la Generalitat i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha afirmat que el departament que dirigeix està preparant activitats sobre la figura d'Estellés en l'any del centenari, però ha retret al ministre de Cultura que vinga a València a fer "apologia del pancatalanisme" i no es reunisca amb ell.

El conseller ha assenyalat que li hauria agradat que Urtasun "s'haguera posat en contacte amb la Conselleria per a poder abordar moltíssims temes que tenim pendents, com l'IVA a les arts" i que no "s'haguera anat directament a fer actes unilateralment juntament amb Acció Cultural del País Valencià". Una entitat que ha descrit com el "màxim òrgan de l'independentisme i el pancatalanisme d'aquesta ciutat".

Quan li han preguntat sobre les activitats en honor al centenari d'Estellés, Barrera ha assenyalat que "no tot és una declaració institucional" i ha retret al Botànic que "hi ha hagut molts autors valencians" que han complit el centenari durant aquests últims anys "i no han celebrat res".

Igualment, els ha criticat que no deixaren res preparat en el govern valencià per a l'Any Estellés. "No hi havia res: hi havia zero llibres, zero publicacions programades, zero conferències i zero cicles de trobades literàries. Hi havia zero activitats i ara estan exigint l'any Estellés amb urgència", ha manifestat.

Per a Barrera, això succeeix perquè "lluny de cercar un mèrit cultural i artístic dels nostres autors, el que fan és instrumentalitzar les figures" per al que considera el "projecte polític dels Països Catalans".

També et pot interessar

stats