Rosa Peris (PSPV): "Com és que les Corts no han dedicat l'any a Estellés, si no és per sectarisme?"

La presidenta del grup socialista a les Corts acusa el PP d'entregar-se a la "guerra cultural" de Vox per a conservar la governabilitat

La presidenta del grup socialista a les Corts, Rosa Peris / À Punt NTC

Ni unitat darrere una mateixa pancarta després d'un nou assassinat masclista, ni quòrum per a declarar l'Any Estellés en el centenari de la mort del poeta de Burjassot (Horta Nord). Les Corts van tornar a evidenciar aquest dijous la dificultat per a forjar consensos i la distància que continua allunyant al Consell de PP-Vox i l'oposició davant qualsevol possibilitat d'acord. La presidenta del Grup Parlamentari Socialista a l'hemicicle valencià, Rosa Peris, considera que la situació és conseqüència de les cessions dels populars a l'extrema dreta per a conservar el govern de la Generalitat, dins la "guerra cultural" de Vox "contra les dones, la comunitat LGTBI i la cultura valenciana". "El problema és que el PP vol ocupar l'espai de l'extrema dreta i empra un discurs a vegades antidemocràtic", ha advertit a Les notícies del matí.

"Com pot ser que les Corts no foren capaces de dedicar l'any a Estellés, el poeta del poble, en el centenari? Algú pot explicar-ho si no és des del sectarisme?", ha raonat Peris, que acusa els populars de deixar-se arrossegar per Vox a les Corts, després d'haver votat a favor de celebrar el centenari a la Diputació de València. "Hi ha temes ideològics d'aquesta guerra cultural en què el PP està disposat a deixar-se algunes peces a canvi de governar. Probablement perquè al senyor Mazón aquestes coses no li importen un rave", ha manifestat la diputada socialista.

El PP està disposat a deixar-se peces en aquesta guerra cultural de Vox a canvi de governar, en assumptes que, probablement a Mazón no li importen un rave

Entre les cessions del PP a la "guerra cultural" de Vox ha situat la pancarta de les Corts per a condemnar els assassinats de dones, que des de la incorporació del nou Consell substitueix el terme "violència masclista" pel de "violència contra les dones". Peris ha acusat els populars d'expulsar els demòcrates de la pancarta contra la violència de gènere per a "integrar els negacionistes de Vox", després del nou episodi en què Consell i oposició es concentraren per separat.

"Si es nega la violència masclista, defensar les víctimes és un acte d'hipocresia. Jo no vull a Vox defensant alguna cosa en què no creu, però sí que el PP torne a un espai on no vulga agradar a Vox, sinó ajudar les dones", ha explicat la diputada.

PP i Vox mantenen viva la flama de Catalunya per a desgastar l'oposició del PSPV

Peris també ha justificat el rebuig a la moció del PP per a demanar al Govern d'Espanya que no aplique les pressions fiscals que Junts reclama exercir sobre les empreses catalanes que es van traslladar a la Comunitat Valenciana durant el procés, a fi de recuperar-les. Per a la diputada, la proposta popular obeeix només a l'objectiu de "mantindre viva la flama contra els catalans" dins d'una estratègia de desgast al govern espanyol i al PSOE. "No tinc dubte que el PP no té cap proposta per a Catalunya, però trau els catalans en el debat per a traure rendiment polític en altres autonomies, tot i que a Catalunya no traga un gallet", ha afirmat Peris. "Catalunya està en el rànquing de les deu paraules que més s'usen al parlament valencià i quasi mai per a bé", ha destacat la diputada socialista, que assegura no tindre "cap dubte" del fet que PP i Vox estan emprant Catalunya, el catalanisme i l'amnistia per a qüestionar i debilitar l'oposició del PSPV.

Etapa de "renovació" en l'estructura del PSPV

En clau interna del PSPV, Peris ha celebrat l'elecció de Diana Morant com a secretària general en substitució de Ximo Puig, que ha assegurat que era la seua "candidata des del principi" pel "compromís personal i polític" que té amb l'objectiu que les "dones valuoses ocupen espais de representació".

La presidenta del Grup Socialista a les Corts ha donat per segura la "renovació" en la cúpula del partit a partir del congrés extraordinari que el PSPV celebrarà el març a Benicàssim. Ha recordat que l'actual estructura en l'òrgan del govern de l'organització la va construir Ximo Puig i, per tant, considera lògic que la nova secretària general la modifique a la seua mida. "Crec que va tindre una executiva renovada, que donarà pes a la gent jove i no tinc dubtes que les dones tindran un paper important [...] Entrem en una etapa de canvis, però l'etapa de canvis, de revés, passarà i després del congrés entrarem en una fase d'estabilitat", ha explicat als micròfons d'À Punt.

També et pot interessar

stats