Barceló: "Fins gener no sabrem si les mesures per a reduir la llista d'espera han funcionat"

La consellera de Sanitat assenyala que l'autoconcert està fixat per a novembre i desembre.

Barceló: \"Fins gener no sabrem si les mesures per a reduir la llista d\'espera han funcionat\"
Barceló: "Fins gener no sabrem si les mesures per a reduir la llista d'espera han funcionat"

En els pressupostos de la Generalitat per al 2019 la major partida, 6.635 milions d'euros, es destina a Sanitat. Una xifra que suposa un augment del 3,1% respecte dels comptes públics del 2018. 

Reduir les llistes d'espera és un dels principals compromisos adquirits, encara que quan falten sis mesos per a acabar la legislatura, i segons les dades fetes públiques ara, s'està lluny de complir-lo. La intenció era rebaixar de 90 a 50 dies la demora, però la realitat és que aquesta espera ha pujat a 121 dies

Per a analitzar la situació i fer balanç del sis mesos al capdavant de la Conselleria de Sanitat en À Punt NTC Matí hem entrevistat Ana Barceló. Segons explica, l'increment en les llistes d'espera durant els mesos de juliol, agost i setembre es repeteix en el temps degut a les vacances, que obliguen a tancar quiròfans, i que molts pacients prefereixen operar-se un altre mes si no és urgent. Amb tot, "el 2016 en aquest mateix període la llista es va rebaixar sis dies i el 2017, dos dies", ha destacat. 

La responsable de la sanitat valenciana ha assenyalat que fins el gener no se sabrà si les mesures preses en l'autoconcert han funcionat, perquè han entrat en vigor aquest 2 de novembre. Així mateix, Barceló ha dit que s'està arreplegant informació dels especialistes per a saber com millorar els acords i també que està disposada a arribar a un acord amb els sindicats que permeta rebaixar-ne la llista. Ha recordat, però, que "els recursos són limitats". 

A Catalunya, els metges de primària reclamen atendre 28 pacients al dia i dedicar-los 12 minuts. A la Comunitat Valenciana, segons denuncien els professionals, la relació és de 37 pacients per dia i 8 minuts de consulta. Una de les apostes de la sanitat valenciana per al 2019 és l'atenció primària i el pressupost en aquesta partida, segons Barceló, augmentarà un 20%. "L'atenció primària és la porta d'entrada natural a la sanitat i s'ha de reforçar amb infraestructura, tecnologia i millores per a professionals" per a evitar que arriben a les urgències dels hospitals persones que poden ser ateses als centres de primària i evitar "situacions complicades", ha explicat. 

Investigació per la mort de la xiqueta de Vinaròs

Sobre la mort de la xiqueta de Vinaròs que va entrar a l'hospital d’aquesta ciutat amb una gastroenteritis, la consellera ha explicat que la investigació continua oberta i que sap "pels mitjans de comunicació" que la família ha presentat una querella contra els facultatius que l'atengueren. També ha apuntat que tant Sanitat com els hospitals de Vinaròs i de Castelló estan a disposició de la justícia per a aportar tot el necessari per saber què ha passat. "Quan acabe la investigació, es revisaran els controls si és necessari, perquè no es torne a repetir mai", ha anunciat. 

Sanitat busca un acord amb el govern britànic per a obtindre una compensació per a atendre els britànics. "Quan no estiguen sota el paraigüa de la UE, haurem d'establir convenis de compensació perquè l'assistència que presta la sanitat valenciana la puguem compensar, perquè no pot anar el gasto a compte de la sanitat valenciana, sinó a compte del resident que la rep", ha explicat.

Pel que fa a la reversió de l'hospital de Dénia, la consellera de Sanitat ha afirmat que es tracta d’un compromís del president i del govern del Botànic. Hi ha un full de ruta perquè es produïsca dins d'aquesta legislatura. "Volem arribar a acords per a fer correctament el procés", ha dit. 

La consellera ha explicat en l'entrevista que estan acompanyant en el procés les persones afectades. Però com que l'estafa afecta diferents comunitats, s'està a l'espera que el govern central trobe una solució global perquè no hi haja desigualtats i tots tinguen els mateixos recursos a disposició. Segons Barceló, "el Govern d'Espanya ha de fer els passos necessaris perquè tots els afectats estiguen emparats i es determine quins són els casos greus”. “Encara estem en el camí de poder ajudar-los", ha remarcat. 

Ana Barceló ha negat en À Punt NTC Matí que la fiscalia estiga investigant l'ús d'una màquina de ressonància de l'Hospital La Fe tant per a persones com per a animals. Tot i això, ha defensat que es tracta d’una compatibilitat autoritzada per les conselleries d'Agricultura i Sanitat, amb el vistiplau del comité de bioètica. "Els pacients que se sotmeten a les proves saben que estan dins d’un assaig clínic i signen l'autorització per a ser sotmesos a la ressonància magnètica, es fa en dies alterns i no durant el funcionament normal de l'hospital i, quan acaben, es fa un una revisió", ha explicat la consellera. 

També et pot interessar

stats