Sanitat crearà 6.000 llocs de treball estructurals i destinarà 435 milions per a inversions, un 115% més

La consellera ha destacat que “són uns pressupostos que responen a les necessitats del present i estableixen les bases del futur de la sanitat valenciana”

Ana Barceló, aquest dimarts a les Corts
Ana Barceló, aquest dimarts a les Corts / À Punt NTC

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat durant la seua compareixença a les Corts per a explicar les línies generals dels pressupostos de 2022 del seu departament que “la Conselleria de Sanitat Universal crearà per a l'any que ve 6.000 places estructurals". Això suposa un increment del 10% sobre l'actual plantilla del sistema públic sanitari. "Mai s'havia crescut tant en tan poc de temps", ha destacat.

A més, el capítol de més creixement és el d'inversions, amb 435 milions, un 115,3% més, que es destinarà fonamentalment a impulsar les infraestructures i la tecnologia sanitària (385,9 milions d'euros, un 121% més que l'any anterior).

Segons ha explicat Ana Barceló, es tracta d'uns pressupostos que ascendeixen a 7.837 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de 141,7 milions més "destinats a millorar la sanitat pública”.

Tal com ha indicat la titular de Sanitat, els pressupostos venen condicionats per la pandèmia i la crisi sanitària del coronavirus, i s'han dissenyat "per a enfortir el sistema valencià de salut i garantir a la ciutadania l'accés universal, equitatiu i de qualitat als recursos assistencials”. “Són uns pressupostos que responen a les necessitats del present i estableixen les bases del futur de la sanitat valenciana”, ha indicat la consellera de Sanitat Universal.

6.000 professionals més

Barceló ha indicat que “la pandèmia ha posat de manifest l'entrega i la professionalitat de tots i cadascun dels professionals de la sanitat pública, però també ens ha mostrat la necessitat de reforçar el sistema”.

Per això, es crearan 6.000 places estructurals, de les quals el 26% seran per a reforçar l'Atenció Primària, el 4% per al pla de salut mental (250 places), el 2,6% per a Salut Pública (157 places), i per a l'atenció hospitalària de crònics i aguts i la resta de necessitats assistencials es destinarà un 67% de la dotació estructural.

Segons ha manifestat Barceló, “això ens permetrà situar-nos per damunt de la mitjana de la resta de comunitats autònomes. A més, "en un sol any incrementarem la plantilla el doble del que s'ha fet en les dues últimes legislatures”.

A tot això, cal sumar les 1.889 places creades per a atendre el Departament de Salut de Torrevella després de la reversió i les 115 places més que se subroguen del servei de ressonàncies magnètiques una vegada passe a gestió directa. En definitiva, l'increment total de plantilla se situa en un 15%.

435 milions d'euros d'inversions

El pressupost contempla una partida de 435 milions d'euros per al capítol d'inversions reals, un 115,31% més respecte a 2021.

“Mai en la història dels pressupostos de la Generalitat s'ha realitzat una aposta per la millora de les infraestructures i la tecnologia sanitària com es recull en aquests comptes”

Dels 435 milions del capítol d'inversions, 385,9 es destinen a inversions i tecnologia sanitària, un 121% més. D'aquesta manera, el pressupost contempla 91,35 milions d'euros per a la millora dels centres sanitaris d'atenció primària. A més, en atenció especialitzada i millora dels hospitals, es destinaran 259,5 milions d'euros (un 130% més) per a la construcció i reforma de centres hospitalaris, així com la millora de l'equipament.

D'altra banda, 6,5 milions d'euros són per al centre d'investigació d'Isabial i 28,5 milions d'euros per a centres dedicats a la salut mental i l'atenció de mitjana i llarga estada.

Canvi de model d'atenció primària

La consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana està immersa “en el canvi de model d'atenció primària” i que el pressupost recull partides destinades a impulsar aquesta nova orientació de l'atenció sanitària més pròxima al pacient, que es plasmarà en l'Estratègia Valenciana d'Atenció Primària i Comunitària.

D'altra banda, Sanitat Universal destinarà una important partida del pressupost per a la millora de la salut mental. Així, Salut Mental comptarà amb 250 professionals més. A més, es destinaran 10 milions d'euros per a l'adquisició de parcel·les, la reforma i la construcció de nous centres, complint el pla de Salut Mental.

La consellera de Sanitat Universal ha destacat que “es tracta d'uns comptes que ens permeten situar la Comunitat Valenciana en l'avantguarda dels drets sanitaris” i ha indicat que permetrà “continuar treballant en la línia de la recuperació dels serveis privatitzats, la cohesió del sistema, l'impuls de l'equitat i l'enfortiment del sistema sanitari”.

També et pot interessar

stats