Aznar titla de "reacció autocràtica" que el govern de Sánchez l'acuse de colpista per cridar a protestar contra l'amnistia

L'expresident del govern d'Espanya, del PP, veu "poc probable" que es repetisquen les eleccions perquè Sánchez pagarà "qualsevol preu per seguir en el poder"

José María Aznar intervé en la inauguració del Campus FAES 2023 aquest dimarts a Madrid
José María Aznar intervé en la inauguració del Campus FAES 2023 aquest dimarts a Madrid / Daniel González (Efe)

L'expresident del govern José María Aznar (PP) ha titlat de "reaccions autocràtiques" les acusacions de colpista que li ha dirigit el govern socialista de Pedro Sánchez per fer una crida a la mobilització ciutadana en contra d'una possible amnistia al procés.

"Són les reaccions autocràtiques, pròpies d'una autocràcia, que considera que tot aquell que no està d'acord amb el que està en el govern és antiespanyol, feixista o colpista", ha considerat Aznar en una entrevista aquest dijous en la Cadena Cope.

Aznar s'ha preguntat "quina talla moral i ètica" tenen els membres del govern que l'han acusat d'incitar el colpisme "sabent" que les seues paraules no tenien de cap manera aquesta intenció. "No perdré el temps i no contribuiré ni un minut a fer que se'n desvie l'atenció, que és la seua pretensió", ha afegit.

Ha afirmat que és conscient d'haver dit "el que havia de dir" i pensen molts espanyols: "Que l'amnistia està fora de la Constitució i que es vol utilitzar políticament per a exculpar i netejar colpistes condemnats per un colp d'estat o que estan fora d'Espanya, són pròfugs", en al·lusió a l'expresident català Carles Puigdemont.

He dit el que pensen molts espanyols: que l'amnistia està fora de la Constitució i que es vol utilitzar políticament per a exculpar i netejar colpistes condemnats per un colp d'estat o que estan fora d'Espanya, són pròfugs

Apel·la a la "responsabilitat ciutadana"

Aznar ha insistit que l'amnistia seria un "element destructiu del sistema constitucional" i ha apel·lat a la "responsabilitat ciutadana" en un "moment crític" que "afecta a tots", ja que veu Espanya "en risc existencial" i en un procés de "desconstrucció nacional".

"Políticament, a Espanya hem arribat a un punt límit", ha considerat Aznar, per a criticar que Sánchez intente seguir al capdavant del govern negociant una amnistia i mentre des de l'independentisme demanen també un referèndum d'autodeterminació. "No caben cap de les dues coses en la Constitució", ha advertit.

Així, ha considerat que "apel·lar a les energies cíviques i la responsabilitat ciutadana" és "el més democràtic que pot haver-hi". "I aquesta és l'exigència cívica de responsabilitat que té tot ciutadà en una democràcia i el seu sistema de convivència", ha agregat.

Concedir una amnistia seria una invitació als independentistes a tornar-ho a fer. I aprovada una amnistia, per què no dues

Concedir una amnistia, ha esgrimit Aznar, seria una "invitació" als independentistes "a tornar-ho a fer". "I aprovada una amnistia, per què no dues", ha postil·lat.

Sánchez vol governar amb una "immensa coalició de perdedors"

Aznar ha subratllat que el PSOE va perdre les eleccions i ha lamentat que vulga governar amb una "immensa coalició de perdedors". I ha posat l'accent que abans de les generals ja se sabia quin era el "preu" que anaven a exigir els independentistes.

Sobre si creu que es repetiran les eleccions per falta d'acord, ho ha considerat "poc probable", ja que veu més possible que el govern actual pague "qualsevol preu per seguir en el poder".

El PSOE ha deixat de ser un pilar constitucional i de centreesquerra, en preferir pactar amb Bildu, Junts o ERC. Sánchez no és captiu dels separatistes, és còmplice d'ells, els ha triats com a socis

Aznar ha afirmat que el PSOE ha deixat de ser un pilar constitucional i de centreesquerra en preferir pactar amb Bildu, Junts o ERC. "Sánchez no és captiu dels separatistes, és còmplice d'ells, els ha triats com a socis", ha lamentat.

Des del seu punt de vista, si Sánchez ix investit "no té per què ser ingovernable" el seu mandat, perquè tots els partits que estarien darrere tenen un interés "molt clar" perquè dure, des de l'objectiu d'"estar i destruir a tot aquell que dissenta", segons ha dit.

I ha comentat que últimament no ha parlat amb el seu antecessor en el càrrec, Felipe González, si bé ha destacat que coincideix amb molts dirigents socialistes en el diagnòstic de la situació.

També et pot interessar

stats