AVA-Asaja denuncia la falta d'ajudes als agricultors afectats per la DANA

El president de l'organització agrària redobla les crítiques al Consell després de reunir-se amb la líder del PPCV.

Danys del temporal de pluges en una explotació de cítrics, en una imatge d'arxiu
Danys del temporal de pluges en una explotació de cítrics, en una imatge d'arxiu

El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, denuncia que els agricultors afectats per l'episodi de fortes pluges del mes de setembre del 2019 al Baix Segura no han rebut "absolutament cap ajuda per primera vegada en la història".

Així mateix ha insistit a qüestionar la gestió de l'epidèmia de xilel·la que afecta les explotacions d'ametlers de la Marina i el Comtat. Considera que està fracassant perquè, segons diu, s'arranca un arbre i "darrere en creixen 25". A més, reclama a la Generalitat celeritat en les compensacions –la convocatòria de les quals publica aquest dimecres el DOGV– i alternatives als productors perquè "tindre els camps perduts sense poder menjar és un insult a les persones que viuen del camp".

Aguado ha fet aquestes declaracions a preguntes dels periodistes després de reunir-se amb la líder del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig. El representant agrari també ha qüestionat la suposada tebiesa de la Generalitat davant de la pujada de l'assegurança agrària, la falta d'implicació del ministre d'Agricultura, Luis Planas, en la defensa dels interessos valencians a Brussel·les i les limitacions de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries "malgrat tindre una plantilla d'investigadors de primera línia mundial".

Bonig: "Les ajudes no arriben"

Per la seua banda, Bonig ha mostrat suport a les reivindicacions d’AVA, que ha subscrit de manera general, perquè considera que l'agricultura valenciana "ha estat totalment abandonada aquests cinc anys". Creu que el govern de Sánchez i el Consell de Puig "estan castigant el sud de la Comunitat Valenciana" i ha mostrat inquietud per l'anunci d'ajudes que, segons diu, no arriben.

"Aquest és un govern d'anuncis i de poca gestió i s’hi veu la nul·la gestió en matèria agrària. Fa dos anys hi va haver una gelada important a la zona de la Ribera en què es van prometre huit milions d'euros d'ajudes per al caqui i no s'ha complit. No ha arribat res i ja veurem què passa amb les ajudes al Baix Segura", ha apuntat.

Bonig ha alertat de la "demonització" des d'alguns sectors dels agricultors, ramaders o caçadors, tot i que són "els primers cuidadors del paisatge", i ha reclamat que el Consell assumisca la pujada de les assegurances agràries i destine 4,5 milions que "podrien eixir del que paga en assessors de més".

També et pot interessar

stats